Volledig scherm
PREMIUM
Buurtbussen herintroduceren de strippenkaart. © Pedro Sluiter Foto

Strippenkaart terug in buurtbussen Overijssel: de verzamelaar juicht

Goed nieuws voor reizigers van de oude stempel: de vertrouwde strippenkaart keert terug in het openbaar vervoer. Omdat betalen met contant geld straks uit veiligheidsoverwegingen niet meer mogelijk is, biedt Syntus Overijssel reizigers die niet zo handig zijn met pinpas of OV-chipkaart een alternatief in de buurtbussen. Voor 25 strippen betaal je 17,50 euro, en wie strippen tekort heeft kan zoals dat vroeger ging een nieuwe kaart kopen om het tekort aan te vullen. ,,Wat is dat toch ontzettend leuk.” 

‘Overal, overáááál, met je strippenkaart, met je strippenkáááárt’, zong Sjakie Schram al in een carnavalskraker in 1981, toen net een jaar ervoor het nieuwe nationale vervoersbewijs werd geïntroduceerd. Met name om de enorme veelvoud aan verschillende kaartjes - chauffeurs in Rotterdam lieten gekscherend weten op een gegeven moment zelfs op een neergelegde kroket een stempel te zetten - terug te dringen. ‘Met de metro, met de tram of met de bus, naar je tante, naar je oom of naar je zus’. Cultureel erfgoed, maar dertig jaar later is het gebeurd met de papieren strippenkaart. De moderne, maar door nostalgisch Nederland zo verfoeide ov-chipkaart komt er vervolgens voor terug. Een kil, blauw, plastic pasje dat de reiziger met een monotoon bliepje incheckt. Gedoe over saldo en hekjes op stations die onverbiddelijk een rood kruis tonen. En een geluid dat aanzwelt: ‘doe mij die strippenkaart maar terug.’ 

 1. Varsen wil ecoducten inruilen voor tunnel of viaduct

  Varsen wil ecoducten inruilen voor tunnel of viaduct

  De inwoners van de Ommer buurtschap Varsen vinden hun eigen verkeersveiligheid net wat belangrijker dan die van de fauna. Daarom stellen ze de provincie Overijssel voor om het miljoenenbedrag dat beschikbaar is voor de aanleg van twee ecoducten plus verkeerslichten op de oversteek van de Varsenerweg en de Hessenweg (N340), te besteden aan een ongelijkvloerse kruising op dat punt. Deze week is die wens besproken tijdens de algemene ledenvergadering van Plaatselijk Belang Varsen, en daarna verwoord in een brief aan Provinciale Staten van Overijssel.
 2. Vechtdal College is blij met nieuwe Ommer sporthal
  video

  Vechtdal College is blij met nieuwe Ommer sporthal

  Met het in top hijsen van de vlag van het Vechtdal College en de gemeentevlag is woensdagmiddag het bereiken van het hoogste punt van de nieuwe sporthal bij de Carrousel in Ommen gevierd. Drie leerlingen brachten hun schoolvlag samen met gymdocent Benno Witzand al rennend naar de nieuwbouw, waar hen een warm welkom wachtte met een applaus, snert en rookworst. Ook de medewerkers van bouwbedrijf Kormelink en onderaannemers lieten zich deze winterkost goed smaken.

Vechtdal