Volledig scherm
Taxichauffeur Gerben van Dam (61) voorkomt drama in Ommen: man in rolstoelfiets vlak voor trein van spoor gehaald © Arjan Bosch

Taxichauffeur Gerben bedolven onder lof na reddingsactie op spoor in Ommen

videoTaxichauffeur Gerben van Dam (61) uit Zwolle wordt bedolven onder loftuitingen na zijn reddingsactie, vrijdag op een spoorwegovergang in Ommen. Hij redde het leven van een jongen in een rolstoelfiets, die vast zat in de rails. 

De heldhaftige actie met gevaar voor eigen leven heeft hem al talloze reacties opgeleverd. ,,Ik krijg enorm veel telefoontjes en berichtjes. Zelfs de burgemeester van Ommen belde me vanmiddag. Hij wil me graag binnenkort nog een keer ontmoeten om me persoonlijk te bedanken. Heel leuk dat mensen zo trots zijn", zegt de taxichauffeur vanuit de auto. ,,Ik ben nu samen met mijn vrouw op weg naar Amsterdam, omdat ik uitgenodigd ben bij de talkshow Beau om mijn verhaal te doen." Eerder liet ProRail ook al weten de taxichauffeur in het zonnetje te willen zetten.

Quote

Zelfs de burgemees­ter belde me vanmiddag

Gerben van Dam, taxichauffeur

Van Dam zelf wil graag nog een keer in contact komen met de rolstoelfietser, volgens hem een jongeman uit Oekraine die op een nabijgelegen camping verblijft met een gezelschap. ,,Ik heb nadat het gebeurd was een tijdje met hem in mijn taxibus gezeten. We moesten allebei bijkomen. Ik wil hem graag nog eens ontmoeten, maar we gaan eerst lekker een weekeindje naar Valkenburg.”

In deze video vertelt hij zijn verhaal:

 1. Winkeliers Ommen peilen animo voor uitbreiding koopzondagen; supermarkten vanaf 22 december elke zondag open
  PREMIUM

  Winkeliers Ommen peilen animo voor uitbrei­ding koopzonda­gen; supermark­ten vanaf 22 december elke zondag open

  Ommenaren kunnen vanaf 22 december elke zondagmiddag boodschappen doen bij de supermarkten in hun stad. Andere winkeliers zullen lang niet alle 52 zondagen van het jaar hun deuren openen, maar waarschijnlijk wel kiezen voor meer dan het huidige aantal van twaalf koopzondagen. Dat is de verwachting van de Handelsvereniging Ommen die momenteel de wensen van de ondernemers in kaart brengt.
 2. Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcarrière bij Heracles door oorlog werd verscheurd
  PREMIUM

  Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcar­riè­re bij Heracles door oorlog werd verscheurd

  ,,Ik ben met de helm op geboren. Er zat een dik vlies om mijn hoofd, sommige mensen geloven dat je dan helderziend bent. Daar doe ik niet aan mee, maar ik luister wel naar mijn gevoel. Dat heeft me in de oorlog een paar keer van de dood gered.’’ Henk Obermeijer uit Hardenberg is dankzij die ‘meevallers’ inmiddels 95 jaar jong, tijd om zijn memoires in boekvorm uit te geven.

Vechtdal