Volledig scherm
Dani van der Veen uit Beerze doet mee aan het EK bouwtimmeren

Timmerman uit Beerze slaat spijkers met koppen op EK bouwtimmeren

BEERZE/ BASEL - Dani vindt het lastig uit te leggen wat hij allemaal doet in Basel, maar zeker is dat hij keihard werkt bij het Europees kampioenschap timmeren.

Dani van der Veen uit Beerze timmert deze dagen op hoog niveau. Van der Veen werd Nederlands kampioen in de nationale finale van Skills Heroes in de categorie Bouwtimmeren en staat nu in Basel (Zwitserland) in de Europese arena van het timmertoernooi, dat tot en met zaterdag duurt.

De 18-jarige student van de bbl-opleiding Timmerman bij het Regionaal Techniek Centrum/ Alfa-college in Hardenberg maakt lange dagen en is keihard aan het werk, vertelt hij in een kort telefoongesprek na weer een lange wedstrijddag. „Ik moet heel hard werken. Hoe de anderen het doen? Ik heb geen flauw idee. Ik ben alleen maar met mijn eigen werkstuk bezig.”

Van der Veen is met een andere Nederlandse jongen afgevaardigd naar het EK. „Wij zitten in de kleine competitie. We moeten een ingewikkelde opdracht maken. Het is moeilijk uit te leggen aan mensen die geen verstand hebben van timmeren.” Dani heeft het over een paar hoekkepers en een spantje. Hij is vooral aan het werk met de zaag en met zijn tekengerei. „Je moet heel veel uitrekenen en uittekenen. Ik zal blij zijn als het allemaal past”, zegt hij nuchter. Van der Veen is goed voorbereid naar de Europese titelstrijd afgereisd. Hij heeft zelfs getraind bij voormalig Europees kampioen Willem Beverloo.

De deelnemers aan het ‘12e Europameisterschaft der Zimmerleute’ komen uit tien verschillende landen. De Europese kampioenschappen vinden plaats tijdens de internationale houtbeurs Holz 2016 in Basel. De wedstrijd duurt drie dagen, waarin de studenten een complexe opdracht uitvoeren. De wedstrijddeelnemers hebben hierover van tevoren, in het Engels, uitleg gekregen zodat zij zich kunnen voorbereiden. Een jury beoordeelt de uitvoering, waarna morgen de prijsuitreiking plaatsvindt.

Dani van der Veen heeft hard getraind voor de komende wedstrijd. „Daarbij ben ik begeleid door praktijkopleider Marlon van Dorrestein van mijn opleiding, Frank Holskotte van Bouwmensen Twente en ook door voormalig Europees kampioen Willem Beverloo.”
Skills Heroes en de Europameisterschaft zijn vakwedstrijden voor mbo-studenten, waarin zij binnen hun specialisme opdrachten moeten uitvoeren waarin hun vaardigheden en vakmanschap worden getest.

Vechtdal