Volledig scherm
Janine Gerardts mag zelf geen opdrachten meer geven aan het adviesbureau van haar vriend. © FFU Press Agency

Top woonbedrijf Ommen in opspraak door liefde

OMMEN - De directeur van woningcorporatie De Veste in Ommen ligt onder vuur wegens mogelijke belangenverstrengeling. Ze heeft een liefdesrelatie met de eigenaar van het adviesbureau dat voor tonnen wordt ingehuurd.

Toezichthouder Autoriteit woningcorporaties (Aw) begint een onderzoek naar belangenverstrengeling bij woningcorporatie De Veste in Ommen. Dat laat een woordvoerder van de Aw desgevraagd weten. Directeur-bestuurder Janine Gerardts van De Veste heeft een liefdesrelatie met de eigenaar van adviesbureau AvW2. Dat bureau voerde de afgelopen anderhalf jaar voor bijna een half miljoen euro aan opdrachten uit voor de corporatie en wordt ook nu nog ingehuurd.

Omvang
„Hier bestaat zonder meer de schijn van belangenverstrengeling”, zegt Aw-woordvoerder Annelou van Egmond, in reactie op de bevindingen van de Stentor. „Vooral de omvang van de opdrachten is aanleiding voor ons onderzoek. Ook gaan we bekijken of de raad van commissarissen juist heeft gehandeld.”

Maatregelen na melding
Gerardts meldde haar relatie afgelopen mei bij de raad van commissarissen van De Veste. Die zou in april zijn begonnen. De raad nam in overleg met Gerardts twee maatregelen. Ze geeft niet meer zelf opdracht aan AvW2; die verantwoordelijkheid is belegd bij een lid van het managementteam. Verder mag haar partner niet meer binnen de muren van De Veste werken aan opdrachten. Hij is vervangen door een andere medewerker van AvW2. „We denken dat we hiermee voldoende maatregelen hebben genomen”, zegt voorzitter Jan van Walsem van de raad van commissarissen.

Kamerlid Roland van Vliet, oud-voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die twee jaar terug de corporatiesector onderzocht, vindt dat te weinig. Hij stelt dat de situatie bij De Veste ‘absoluut niet past bij een zuivere bedrijfsvoering’. „De raad van commissarissen had het bij de Autoriteit woningcorporaties moeten melden en had hier heel transparant over moeten communiceren.”

Branchevereniging
Van Vliet hoopt dat ook branchevereniging Aedes zich met de zaak bemoeit. „Dit moeten we niet meer willen. Met belangenverstrengeling en halfslachtig optreden van toezichthouders hebben we afgerekend in dit land.”
Aedes laat weten niet inhoudelijk op de kwestie te willen reageren.

Reageren? Mail de redacteur.

Vechtdal