Volledig scherm
Medewerkers van het reinigingsbedrijf timmerden na de brand de gebroken ruiten van de Dalmshoeve af. foto Sandra Veltmaat

Uitgebrande Dalmshoeve gaat plat

DALMSHOLTE - De uitgebrande resten van de Dalmshoeve in Dalmsholte worden binnen twee weken gesloopt. Dat meldt Jan Hulsink, voorzitter van de Stichting Buurthuis Dalmshoeve.

Het gemeenschapshuis annex restaurant in Dalsmholte is op 30 oktober uitgebrand. "We zijn goed verzekerd, en de verzekering heeft laten weten dat we recht hebben op uitkering. Dat betekent dat we de Dalmshoeve opnieuw kunnen bouwen. Hoeveel de verzekering uitkeert, is nog niet bekend, maar we zijn al voorzichtig begonnen met tekeningen maken. Bij de gemeente hebben we geïnformeerd wat mogelijk is volgens het bestemmingsplan." De schietkelder onder het pand is hoegenaamd niet beschadigd. "Die kunnen we dus laten zitten. Daarop moet dan het nieuwe pand gebouwd worden."

De verenigingen die gebruik maakten van het buurthuis, hebben tijdelijk onderdak gekregen bij het Kulturhus De Mozaïek in Lemelerveld. "Daar kunnen we voorlopig kaarten. De toneelvereniging repeteert daar nu ook."

De schietvereniging kreeg ook een tijdelijke plek aangeboden in Ommen. "Heel fijn, maar dat was niet nodig. De schietclub kan voorlopig uit de voeten bij een van de leden in de schuur."

Het rechercheonderzoek naar de brand is nog niet afgerond, zo meldt de politie. "Ook de verzekering is nog bezig met onderzoek. Officiëel staat er nog geen oorzaak vast, maar het vermoeden is nu dat iemand de brand aangestoken heeft", meldt Jan Hulsink. "Maar een dader heeft zich nog niet gemeld en dat verwacht ik ook zeker niet." Met de uitbater van het restaurant in de Dalmshoeve is nog niet veel contact geweest. "Daarmee waren we al in onderhandeling over de huur. Of deze in het nieuwe pand weer huurder wil worden, is onduidelijk."

  1. Campings Ommen protesteren tegen hogere toeristentax

    Campings Ommen proteste­ren tegen hogere toeristen­tax

    Recreatieondernemers protesteren tegen de verdere verhoging van de toeristenbelasting in de gemeente Ommen. In 2015 ging het tarief van tachtig eurocent naar een euro, in de jaren 2020 tot en met 2024 moeten toeristen tien cent meer betalen voor een overnachting op een camping of in een hotel. ,,Een verhoging van tien procent, daarmee prijst Ommen zich uit de markt’’, waarschuwt Gerrit-Jan Hagedoorn. De eigenaar van recreatiepark de Beerze Bulten praat mede namens zijn collega's.

Vechtdal