Volledig scherm
Medewerkers van het reinigingsbedrijf timmerden na de brand de gebroken ruiten van de Dalmshoeve af. foto Sandra Veltmaat

Uitgebrande Dalmshoeve gaat plat

DALMSHOLTE - De uitgebrande resten van de Dalmshoeve in Dalmsholte worden binnen twee weken gesloopt. Dat meldt Jan Hulsink, voorzitter van de Stichting Buurthuis Dalmshoeve.

Het gemeenschapshuis annex restaurant in Dalsmholte is op 30 oktober uitgebrand. "We zijn goed verzekerd, en de verzekering heeft laten weten dat we recht hebben op uitkering. Dat betekent dat we de Dalmshoeve opnieuw kunnen bouwen. Hoeveel de verzekering uitkeert, is nog niet bekend, maar we zijn al voorzichtig begonnen met tekeningen maken. Bij de gemeente hebben we geïnformeerd wat mogelijk is volgens het bestemmingsplan." De schietkelder onder het pand is hoegenaamd niet beschadigd. "Die kunnen we dus laten zitten. Daarop moet dan het nieuwe pand gebouwd worden."

De verenigingen die gebruik maakten van het buurthuis, hebben tijdelijk onderdak gekregen bij het Kulturhus De Mozaïek in Lemelerveld. "Daar kunnen we voorlopig kaarten. De toneelvereniging repeteert daar nu ook."

De schietvereniging kreeg ook een tijdelijke plek aangeboden in Ommen. "Heel fijn, maar dat was niet nodig. De schietclub kan voorlopig uit de voeten bij een van de leden in de schuur."

Het rechercheonderzoek naar de brand is nog niet afgerond, zo meldt de politie. "Ook de verzekering is nog bezig met onderzoek. Officiëel staat er nog geen oorzaak vast, maar het vermoeden is nu dat iemand de brand aangestoken heeft", meldt Jan Hulsink. "Maar een dader heeft zich nog niet gemeld en dat verwacht ik ook zeker niet." Met de uitbater van het restaurant in de Dalmshoeve is nog niet veel contact geweest. "Daarmee waren we al in onderhandeling over de huur. Of deze in het nieuwe pand weer huurder wil worden, is onduidelijk."

 1. Winkeliers Ommen peilen animo voor uitbreiding koopzondagen; supermarkten vanaf 22 december elke zondag open
  PREMIUM

  Winkeliers Ommen peilen animo voor uitbrei­ding koopzonda­gen; supermark­ten vanaf 22 december elke zondag open

  Ommenaren kunnen vanaf 22 december elke zondagmiddag boodschappen doen bij de supermarkten in hun stad. Andere winkeliers zullen lang niet alle 52 zondagen van het jaar hun deuren openen, maar waarschijnlijk wel kiezen voor meer dan het huidige aantal van twaalf koopzondagen. Dat is de verwachting van de Handelsvereniging Ommen die momenteel de wensen van de ondernemers in kaart brengt.
 2. Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcarrière bij Heracles door oorlog werd verscheurd
  PREMIUM

  Het bizarre leven van Henk (95) uit Hardenberg: hoe een voetbalcar­riè­re bij Heracles door oorlog werd verscheurd

  ,,Ik ben met de helm op geboren. Er zat een dik vlies om mijn hoofd, sommige mensen geloven dat je dan helderziend bent. Daar doe ik niet aan mee, maar ik luister wel naar mijn gevoel. Dat heeft me in de oorlog een paar keer van de dood gered.’’ Henk Obermeijer uit Hardenberg is dankzij die ‘meevallers’ inmiddels 95 jaar jong, tijd om zijn memoires in boekvorm uit te geven.

Vechtdal