Volledig scherm
Het Vechtdal College Ommen betuigd haar medeleven aan de familie die is getroffen door de familie woningbrand in Nieuwleusen. © Vechtdal College Ommen

Vechtdal College Ommen geschokt na aanhouding leerling (16) om brand Nieuwleusen

Het Vechtdal College Ommen reageert geschrokken op de aanhouding van een leerling (16) uit Nieuwleusen. Hij wordt verdacht van brandstichting in de woning van zijn familie, waarbij zijn oudere broer Cézary (22) om het leven kwam. De school heeft onlangs ook condoleances overgebracht.

De fatale brand woedde twee weken geleden op de bovenverdieping van de woning. Locatie-directeur Cor Vosselman van het Vechtdal College in Ommen is geschrokken van het nieuws dat de leerling van de school nu is opgepakt vanwege mogelijke brandstichting. ,,Dat kan ik alleen maar beamen. Wel is er een politieonderzoek gaande. Daarom houden we als school nu gepaste afstand.”

Condoleance 

De verdachte leerling zit in de derde klas van het vmbo. Kort na de brand zijn de mentor en een teamleider van het Vechtdal College aanwezig geweest bij de condoleance. ,,We hebben ons medeleven betuigd. Nu is het zomervakantie. Na de vakantie gaan we met elkaar afstemmen hoe we met de medeleerlingen en de situatie omgaan.”

Urenlang spoorloos

De 16-jarige verdachte is vandaag aangehouden en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. In de nacht van de brand was de jongen niet thuis. Urenlang bleek hij spoorloos. Volgens medewerkers van het Partycentrum Het Witte Peerd in Nieuwleusen was de jongen de avond voor de brand gaan stappen bij discotheek Zaal Dijk in Lemele. 

Wat er die nacht verder gebeurde is onduidelijk. Pas de ochtend na de brand kwam de ‘vermiste’ tiener aanlopen in de straat.  Gisteren werd bekend dat de politie zeven tips ontving, waarna hij een etmaal later werd aangehouden. 

Vrijdag voorgeleid 

De politie wil intussen weinig kwijt over de aanhouding van de jongen. ,,Op dit moment begeleidt een familierechercheur het gezin", laat een woordvoerder weten. ,,Er is behalve brandstichting geen andere zaak waar hij van wordt verdacht.”

'Geen aanleiding’

Ook burgemeester Erica van Lente van de gemeente Dalfsen wil op dit moment niets zeggen over de recente ontwikkelingen. Ze laat via haar woordvoerder weten ‘op dit moment geen aanleiding te zien om een reactie te geven’. Kort na de brand schreef Van Lente via twitter: ‘een verschrikkelijk drama op de vroege zondagochtend voor dit gezin’. Vorige week deelde ze nog een bericht waarin de politie vroeg om tips over de zaak.

Vechtdal