Het Vechtdal College Ommen betuigd haar medeleven aan de familie die is getroffen door de familie woningbrand in Nieuwleusen.
Volledig scherm
Het Vechtdal College Ommen betuigd haar medeleven aan de familie die is getroffen door de familie woningbrand in Nieuwleusen. © Vechtdal College Ommen

Vechtdal College Ommen geschokt na aanhouding leerling (16) om brand Nieuwleusen

Het Vechtdal College Ommen reageert geschrokken op de aanhouding van een leerling (16) uit Nieuwleusen. Hij wordt verdacht van brandstichting in de woning van zijn familie, waarbij zijn oudere broer Cézary (22) om het leven kwam. De school heeft onlangs ook condoleances overgebracht.

De fatale brand woedde twee weken geleden op de bovenverdieping van de woning. Locatie-directeur Cor Vosselman van het Vechtdal College in Ommen is geschrokken van het nieuws dat de leerling van de school nu is opgepakt vanwege mogelijke brandstichting. ,,Dat kan ik alleen maar beamen. Wel is er een politieonderzoek gaande. Daarom houden we als school nu gepaste afstand.”

Condoleance 

De verdachte leerling zit in de derde klas van het vmbo. Kort na de brand zijn de mentor en een teamleider van het Vechtdal College aanwezig geweest bij de condoleance. ,,We hebben ons medeleven betuigd. Nu is het zomervakantie. Na de vakantie gaan we met elkaar afstemmen hoe we met de medeleerlingen en de situatie omgaan.”

Urenlang spoorloos

De 16-jarige verdachte is vandaag aangehouden en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. In de nacht van de brand was de jongen niet thuis. Urenlang bleek hij spoorloos. Volgens medewerkers van het Partycentrum Het Witte Peerd in Nieuwleusen was de jongen de avond voor de brand gaan stappen bij discotheek Zaal Dijk in Lemele. 

Wat er die nacht verder gebeurde is onduidelijk. Pas de ochtend na de brand kwam de ‘vermiste’ tiener aanlopen in de straat.  Gisteren werd bekend dat de politie zeven tips ontving, waarna hij een etmaal later werd aangehouden. 

Vrijdag voorgeleid 

De politie wil intussen weinig kwijt over de aanhouding van de jongen. ,,Op dit moment begeleidt een familierechercheur het gezin", laat een woordvoerder weten. ,,Er is behalve brandstichting geen andere zaak waar hij van wordt verdacht.”

'Geen aanleiding’

Ook burgemeester Erica van Lente van de gemeente Dalfsen wil op dit moment niets zeggen over de recente ontwikkelingen. Ze laat via haar woordvoerder weten ‘op dit moment geen aanleiding te zien om een reactie te geven’. Kort na de brand schreef Van Lente via twitter: ‘een verschrikkelijk drama op de vroege zondagochtend voor dit gezin’. Vorige week deelde ze nog een bericht waarin de politie vroeg om tips over de zaak.

 1. In de voetsporen van onze bevrijders: De vrijheid komt in Gramsbergen met een rouwrand
  PREMIUM
  Podcast

  In de voetsporen van onze bevrijders: De vrijheid komt in Gramsber­gen met een rouwrand

  Terwijl de geallieerden in Gelderland en Zuid-Overijssel nog in felle gevechten zijn verwikkeld, duiken in Noord-Overijssel plots Canadese troepen op. Ze brengen de vrijheid in het Vechtdal. In Gramsbergen en Ane vloeien niet alleen tranen van blijdschap. Onze verslaggever, historicus Niek Megens, trekt mee in het voetspoor van de bevrijders. Vandaag deel 3: vrijheid met een rouwrandje in Gramsbergen.
 1. Echtpaar sterft binnen drie dagen aan corona en krijgt laatste rustplaats in Ommen: ‘Voor altijd bij elkaar’
  PREMIUM

  Echtpaar sterft binnen drie dagen aan corona en krijgt laatste rustplaats in Ommen: ‘Voor altijd bij elkaar’

  Voormalig ondernemer Sam van Rooijen uit Ommen is op 93-jarige leeftijd overleden. Hij bezweek zaterdag aan de gevolgen van corona. Zijn tien jaar jongere vrouw Jos werd als eerste besmet met dat verwoestende virus en leek weer op te krabbelen, totdat haar situatie maandagavond ineens verslechterde. De volgende dag stierf ook zij. Het paar wordt maandag gezamenlijk begraven op de Laarmanshoek in Ommen. ,,Het is heel hard en onwerkelijk dat het zo moet gaan.’’
 2. John ontdekte het gruwelijke lot van zijn opa in kamp Erika bij Ommen. Dit is het verhaal dat hij niet heeft kunnen navertellen
  PREMIUM

  John ontdekte het gruwelijke lot van zijn opa in kamp Erika bij Ommen. Dit is het verhaal dat hij niet heeft kunnen navertel­len

  Verdriet en een zoektocht naar rechtvaardigheid, het zit tot diep in de vezels van de 62-jarige John Kooperberg uit Nieuw-Zeeland. Zijn grootvader was een van een groep van acht Joodse mannen die de extreemste vernederingen op kamp Erika bij Ommen in de Tweede Wereldoorlog moesten doorstaan. Alles wat er over te vinden is zocht hij na. Hij ontdekte afschuwelijke gebeurtenissen. 75 jaar na de bevrijding van het kamp, op 6 april 1945, doet hij zijn verhaal.
 3. Dalfser politiek vergadert digitaal en is ‘live’ te zien; Hardenberg en Ommen wachten op spoedwet
  PREMIUM
  update

  Dalfser politiek vergadert digitaal en is ‘live’ te zien; Hardenberg en Ommen wachten op spoedwet

  De gemeenteraad van Dalfsen vergadert vanavond via de digitale weg. De raadscommissie wordt achter gesloten deuren gehouden, met maar twee personen op veilige afstand van elkaar in de raadszaal: commissievoorzitter Janine Schiphorst en raadsgriffier Joost Leegwater. De thuiswerkende burgemeester, wethouders en de raadsleden zijn via een online-vergadersysteem met elkaar verbonden. Alles werkt volgens plan en daardoor kunnen inwoners ‘live’ meekijken met de beraadslaging van het hoogste bestuursorgaan.

Vechtdal