Volledig scherm
© Thinkstock

Vechtdal lokt buitenlandse toerist

OMMEN - Er worden plannen ontwikkeld om meer buitenlandse toeristen naar de regio Zwolle en met name ook het Vechtdal te lokken. Vooral naar Vlaanderen en Duitsland wordt gekeken.

Er zijn nog volop kansen, meent het 'cluster vrijetijdseconomie' in de regio Zwolle, waarbij dertien gemeenten zijn aangesloten. De afgelopen twee jaar was de gemeente Ommen, één van de grootste spelers in de regio als het om toerisme gaat, trekker van het cluster. Dat stokje is met ingang van het nieuwe jaar overgedragen aan Raalte.

Volgens burgemeester Mark Boumans van Ommen is de regio bij uitstek toeristisch. "Als we de kansen willen verzilveren, moet ondernemers en overheden samenwerken en elkaar die extra toerist gunnen."

De basis voor die samenwerking is volgens Bouwmans de afgelopen twee jaar onder aanvoering van Ommen gelegd. Belangrijk daarbij is dat ondernemers niet alleen naar hun eigen bedrijf kijken maar naar het grotere geheel. Dat geldt ook voor gemeenten, die over hun grenzen heen moeten kijken. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld bijdragen door Duitstalige informatie op de website te bieden, Duitstalig personeel in te zetten, of zich meer te verdiepen in de cultuur van de buitenlandse gasten.

 1. Recreatievaart wacht met smart op Vechtvlinder-sluizen
  PREMIUM

  Recreatie­vaart wacht met smart op Vechtvlin­der-slui­zen

  Op de donderdag voor Pasen start traditiegetrouw de recreatievaart op de Overijsselse Vecht. Het hart van menig watersportliefhebber klopt deze jaargang extra snel omdat de hele rivier binnenkort eindelijk bevaarbaar is, vanaf de Duitse grens bij De Haandrik tot aan de monding in het Zwarte Water bij Zwolle. Dat is te danken aan de sluizen die zijn aangelegd naast de stuwen bij Diffelen en Junne. Er is echter één probleem: die nieuwe sluizen gaan pas op 1 juni open omdat de innovatieve zelfbedieningssystemen de komende weken eerst nog getest moeten worden.
 2. Gasloos bouwen in Vlierlanden verplicht: Ommenaren dreigen kavel terug te geven
  PREMIUM

  Gasloos bouwen in Vlierlan­den verplicht: Ommenaren dreigen kavel terug te geven

  De gemeente Ommen staat niet toe dat er op een gedeelte van de Vlierlanden woningen gebouwd gaan worden die alsnog een gasaansluiting krijgen. Een groep potentiële bewoners overweegt nu om kavels terug te geven, omdat de kosten van het verplicht gasloos bouwen de pan uit zouden rijzen. ,,Een stijging van minimaal 16.000 tot circa 25.000 euro. Disproportioneel, en dusdanig hoog om teruggave te overwegen.”

Vechtdal