Volledig scherm
Na de onthulling van het kanon op de vestingwal van de Ommerschans kreeg het historische wapen veel bekijks. © Harry Woertink

Veel animo voor open dag Ommerschans

De Ommerschans, de oude vesting en voormalige bedelaarskolonie van de Maatschappij van Weldadigheid, trok zaterdag honderden belangstellenden. In het kader van de Open Monumentendag waren nog bestaande gebouwen te zien, historische fietsen, en de onthulling van een zwaar authentiek kanon op de vestingwallen. 

Omlijst door muziek konden bezoekers het gebied ook verkennen aan de hand van een fietsroute en wandelingen met een gids. Na het doorknippen van een lint over de weg door burgemeester Hans Vroomen konden fietsers op tweewielers van het Historisch rijwielmuseum uit Ommen beginnen aan hun tocht.

Bijzondere geschiedenis

De organiserende stichting Open Monumentendag Ommen is zeer tevreden met de succesvolle dag, wat aan meerdere factoren te danken is. ,,In de eerste plaats het mooie weer. Ook de onthulling van het kanon op de vesting zorgde voor veel publiek. Daarnaast is de Ommerschans steeds meer in het nieuws. Veel mensen willen met eigen ogen zien en horen hoe bijzonder die geschiedenis is. Dat kon vandaag”, aldus Gerda Wermink namens de organisatie. De geschiedenis van de Ommerschans werd belicht in een brochure met foto’s van historische gebouwen langs de route. 

 1. Boer Gerrit uit Ommen werd aangevallen door zijn stier: ‘Het ging zo machtig snel’

  Boer Gerrit uit Ommen werd aangeval­len door zijn stier: ‘Het ging zo machtig snel’

  Het begon als een gewone maandag voor Gerrit Wermink uit Ommen. De 43-jarige melkveehouder was druk bezig in het weiland, niet wetende dat hij een paar uit later in het ziekenhuis zou belanden. Dat hij gegrepen zou worden door zijn eigen stier, ondanks dat hij er altijd alert op is en al talloze keren gewaarschuwd is door zijn vader. En toch gebeurde het. Door zijn verhaal te vertellen wil de boer zijn collega's waarschuwen.
 2. Beerzerveld protesteert tegen megastalplannen van varkenshouder Schuttert: eens zullen ze het niet worden
  PREMIUM
  Video

  Beerzer­veld protes­teert tegen megastal­plan­nen van varkenshou­der Schuttert: eens zullen ze het niet worden

  ‘Megastal, nee. Megastal, nee’, klinkt het eerst wat aarzelend, maar nadat een deel van de bevolking van Beerzerveld wat meer moed heeft verzameld deze maandagavond steeds luider en luider. En dan stapt de protestgroep gewapend met spandoeken, borden en geplastificeerde foto's van natuurgebieden het café annex zalencentrum met dezelfde naam als het dorp binnen.

Vechtdal