Volledig scherm
Na de onthulling van het kanon op de vestingwal van de Ommerschans kreeg het historische wapen veel bekijks. © Harry Woertink

Veel animo voor open dag Ommerschans

De Ommerschans, de oude vesting en voormalige bedelaarskolonie van de Maatschappij van Weldadigheid, trok zaterdag honderden belangstellenden. In het kader van de Open Monumentendag waren nog bestaande gebouwen te zien, historische fietsen, en de onthulling van een zwaar authentiek kanon op de vestingwallen. 

Omlijst door muziek konden bezoekers het gebied ook verkennen aan de hand van een fietsroute en wandelingen met een gids. Na het doorknippen van een lint over de weg door burgemeester Hans Vroomen konden fietsers op tweewielers van het Historisch rijwielmuseum uit Ommen beginnen aan hun tocht.

Bijzondere geschiedenis

De organiserende stichting Open Monumentendag Ommen is zeer tevreden met de succesvolle dag, wat aan meerdere factoren te danken is. ,,In de eerste plaats het mooie weer. Ook de onthulling van het kanon op de vesting zorgde voor veel publiek. Daarnaast is de Ommerschans steeds meer in het nieuws. Veel mensen willen met eigen ogen zien en horen hoe bijzonder die geschiedenis is. Dat kon vandaag”, aldus Gerda Wermink namens de organisatie. De geschiedenis van de Ommerschans werd belicht in een brochure met foto’s van historische gebouwen langs de route. 

Vechtdal