Volledig scherm
© FFU Press Agency

Video | Chauffeurs trappelen van ongeduld voor Buurtbus 568 in Vilsteren

VILSTEREN - De officiële start van de buurtbus Vilsteren kreeg een nostalgisch tintje toen gedeputeerde Bert Boerman uitlegde waarom de nieuwe buurtbus het lijnnummer 568 krijgt. „Buslijn 168 was de laatste die het kerkdorp aandeed voordat het afgelopen was met openbaar busvervoer in Vilsteren. Daarom is besloten dat lijnnummer weer terug te brengen, met een kleine aanpassing. Alle buurtbuslijnen starten met een 5, vandaar nu nummer 568.”


Instappen is er voorlopig nog niet bij. De bus maakt pas op 3 april de eerste ritten. Eerst moeten de chauffeurs nog instructie krijgen. Ook Ron Feijen moet nog wel het nodige doorspreken met Syntus, leverancier en eigenaar van de buurtbus. Bij Feijen wordt de bus straks gestald. „En ik zorg dat hij van binnen en buiten schoongemaakt wordt.” Daarvoor kreeg de Vilsternaar als cadeautje alvast een emmer met spons en poetsmiddel overhandigd door Rinie Schunselaar van Duurzaam Vilsteren, een van de trekkers van het buurtbusproject.

Dertig vrijwilligers
Wim Herbrink is één van de 25 vrijwillige chauffeurs die zich tot nu toe aangemeld hebben. Er zijn er in totaal dertig nodig legt Schunselaar uit. „Dat is het minimum om mogelijk te maken dat de vrijwilligers een keer in de 14 dagen rijden.”
Dat is voor Herbrink ook wel genoeg. „Zo’n klus hoef ik niet drie dagen in de week te doen. Ik heb nog andere vrijwilligerstaken, zeker sinds ik twee jaar geleden mijn bedrijf (Salbam, red.) overgedaan heb aan mijn zoon.” De oud-voorzitter van Plaatselijk Belang Vilsteren is verder ook nog actief bij onder meer het herenkoor in de Willibrorduskerk en bij de gebouwencommissie van de kerk. „Instructie hoe je met de bus moet rijden, krijgen we nog. En hoe het gaat met kaartjes kopen en betalen enzo.”

Keuring
„De chauffeurs krijgen ook nog een medische keuring”, voegt penningmeester van de buurtbusvereniging Vilsteren Dick Waterham, tevens voorzitter van Plaatselijk Belang Hessum-Vennenberg-Rechteren toe. Voor de extra benodigde chauffeurs probeert hij in zijn netwerk in Hessum en omstreken kandidaten te strikken. „Dat moet wel gaan lukken.” Ook de Plaatselijke belangen van Giethmen en Dalmsholte hebben zich achter het vrijwillige openbaar vervoerproject geschaard. „Wij hebben ons gehaast om aan te haken”, vertelt Waterham. „Zodat ook Rechteren, Hessum en de Vennenberg en verderop Dalmsholte en Giethmen aangehaakt konden worden.”

Vol of leeg
Anderhalf uur doet de bus over het hele traject tussen Dalfsen en Ommen. Of de route en frequentie blijft zoals hij bij de start op 3 april gaat rijden is nog niet bekend. „We moeten eerst gaan zien hoe het loopt”, vertelt Schunselaar. Ook Herbrink is benieuwd. „Misschien zal ik wel een keer met een lege bus rijden, maar het moet ook nog bekend worden hè?”

Vanaf 3 april rijdt in Vilsteren en omgeving deze nieuwe buurtbus rond; lijn 568.
  1. Ommerschans wil betere informatie over plannen Veldzicht

    Ommer­schans wil betere informatie over plannen Veldzicht

    Niet alleen inwoners van Balkbrug, maar ook van Ommerschans zijn bezorgd over plannen voor het huisvesten van twintig ‘ongedocumenteerde vreemdelingen’ met psychiatrische problemen in een beschermde woonvoorziening, buiten de poorten van de kliniek Veldzicht. Dit in Balkbrug gevestigde ‘centrum voor transculturele psychiatrie’, dat onder meer psychiatrische hulp biedt aan mensen met een niet-westerse achtergrond, heeft meerdere locaties op het oog voor zo'n woonvorm, nabij Ommer grondgebied. De gemeente Ommen laat de informatievoorziening echter over aan Veldzicht, en aan buurgemeente Hardenberg waar Balkbrug onder valt.
  2. Campings Ommen protesteren tegen hogere toeristentax

    Campings Ommen proteste­ren tegen hogere toeristen­tax

    Recreatieondernemers protesteren tegen de verdere verhoging van de toeristenbelasting in de gemeente Ommen. In 2015 ging het tarief van tachtig eurocent naar een euro, in de jaren 2020 tot en met 2024 moeten toeristen tien cent meer betalen voor een overnachting op een camping of in een hotel. ,,Een verhoging van tien procent, daarmee prijst Ommen zich uit de markt’’, waarschuwt Gerrit-Jan Hagedoorn. De eigenaar van recreatiepark de Beerze Bulten praat mede namens zijn collega's.

Vechtdal