Volledig scherm
PREMIUM
Voorzitter Ad Lagas van PB Vinkenbuurt en Rob Oude Nijhuis (rechts) van de werkgroep centrumvisie voor de oude basisschool, die een jaar geleden voorgoed de deuren sloot. © Lenneke Lingmont

Vinkenbuurt broedt op invulling leegstaande school en dorpsplan

De sluiting van de openbare basisschool in Vinkenbuurt is een groot gemis, maar biedt ook kansen. Daarom is vanuit de inwoners van deze Ommer buurtschap een werkgroep centrumvisie gevormd, die nadenkt over een nieuwe invulling van deze plek. Zoals woningbouw voor senioren en starters, en ruimte voor kleine bedrijfjes.

Aan het eind van het vorige schooljaar, in juli 2018, sloot de openbare school in Vinkenbuurt definitief de deuren. Na 110 jaar was het voorbij met lager onderwijs aan de Koloniedijk, nadat de school voor het tweede jaar ver onder de grens van 24 leerlingen bleef en de resterende veertien scholieren voorgoed het licht mochten uitdraaien. De gemeente Ommen - eigenaar van het schoolgebouw - gaf Plaatselijk Belang de kans om met een plan te komen voor een nieuwe invulling. Van de school, maar ook van het omliggende gebied, vertelt PB-voorzitter Ad Lagas. ,,Want de school vormt samen met het buurthuis en de kerk het centrumgebied van Vinkenbuurt. Het is een drie-eenheid waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, maar met het sluiten van de school is een belangrijk deel daarvan nu weggevallen.’’ Vorig jaar is een enquête gehouden onder de inwoners van de buurtschap, die circa 200 gezinnen telt, in een groot gebied. ,,Een soort drielandenpunt tussen de gemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg.’’   

 1. Winkeliers Ommen peilen animo voor uitbreiding koopzondagen; supermarkten vanaf 22 december elke zondag open
  PREMIUM

  Winkeliers Ommen peilen animo voor uitbrei­ding koopzonda­gen; supermark­ten vanaf 22 december elke zondag open

  Ommenaren kunnen vanaf 22 december elke zondagmiddag boodschappen doen bij de supermarkten in hun stad. Andere winkeliers zullen lang niet alle 52 zondagen van het jaar hun deuren openen, maar waarschijnlijk wel kiezen voor meer dan het huidige aantal van twaalf koopzondagen. Dat is de verwachting van de Handelsvereniging Ommen die momenteel de wensen van de ondernemers in kaart brengt.
 2. Avonturier Jasper Nijland uit Ommen zeilt naar fotografenparadijs Antarctica
  PREMIUM

  Avonturier Jasper Nijland uit Ommen zeilt naar fotografen­pa­ra­dijs Antarctica

  Jasper Nijland, geboren en getogen in de Zwolse buurtschap Herfte en sinds vorig jaar inwoner van Ommen, noemt zichzelf een ‘avontuurlijke wereldreiziger met grote passie voor fotografie, videografie en de agrarische sector’. Medio deze maand wordt een grote droom werkelijkheid: aan boord van een monumentaal zeilschip gaat hij op expeditie naar Antarctica. In de voetsporen van beroemde ontdekkingsreizigers als James Cook, Charles Darwin en Roald Amundsen.

Vechtdal