Volledig scherm
PREMIUM
Wim Klein Horsman in zijn supermarkt in Lemele. Hij wil een broodfonds voor kleine ondernemers in de omgeving van Ommen opzetten. © Frank Uijlenbroek

Voldoende animo voor broodfondsen in Vechtdal

Hardenberg heeft er drie en Dalfsen ook al één. En binnenkort wordt er naar alle waarschijnlijkheid ook een opgestart in Ommen: broodfondsen. Het sociale vangnet voor en door ondernemers is populair in het Vechtdal.

Ommen en omgeving krijgt binnenkort ook een broodfonds. Op 11 juni is een informatieavond en initiatiefnemer Wim Klein Horsman uit Lemele hoopt dan te kunnen starten met de organisatie. Dan worden ondernemers uit onder meer Lemele, Lemelerveld, Luttenberg, Hellendoorn, Den Ham en Ommen door elkaar gesteund in geval van ziekte.

 1. Vilsterse scholieren gaan meer bewegen en leren in natuurrijke omgeving
  PREMIUM

  Vilsterse scholieren gaan meer bewegen en leren in natuurrij­ke omgeving

  ,,Het Natuurrijk, wat een mooie school’’, roept burgemeester Hans Vroomen enthousiast als hij samen met vier leerlingen van de Vilsterse basisschool de nieuwe naam van de in 1923 geopende Sint Willibrordus heeft onthuld. Na ruim 95 jaar is het tijd voor een ander onderwijsconcept, waarin de nadruk ligt op meer bewegen en buitenonderwijs. De dorpsschool op landgoed Vilsteren is nu een ‘integraal kindcentrum’, met op één centrale plek kinderopvang en een basisschool, voor kinderen van nul tot dertien jaar. 'Leren doen we buiten', is het motto.
 1. De Vries fietst gejaagd door de wind als middeleeuwse abt van Sibculo naar Haren
  PREMIUM

  De Vries fietst gejaagd door de wind als middeleeuw­se abt van Sibculo naar Haren

  Pinksterzaterdag, vroeg in de ochtend, harde wind en regen geselen het Vechtdal. In zijn woonplaats Zwolle stapt Mink de Vries met fiets in de trein richting Hardenberg, om vanaf het voormalige Cisterciënzer klooster Sibculo het spoor te volgen van de grootste kloosterhervormer van Noord-Nederland, de middeleeuwse abt Boyng. In zijn witte pij en zwarte stola moet hij aan het eind van de middag via Gramsbergen, Ane, Coevorden, Rolde, Assen, Kloosterveen en Vries in Haren arriveren. Met het stormachtige weer lijkt een helse tocht in het verschiet voor de 56-jarige docent levensbeschouwing van het Agnieten College in onder meer Nieuwleusen. ,,Maar ik had alle goden mee, en de wind in de rug, dus ik was overal eerder dan gepland waardoor ik meer tijd had om rond te kijken en mensen te spreken.’’

Vechtdal