Volledig scherm
Een van de voormalige koloniewoningen in Willemsoord © Wilbert Bijzitter

Voormalige armenkampen Ommen en Steenwijkerland voorgedragen voor erfgoed-erkenning

De vijf Koloniën van Weldadigheid in Nederland krijgen wellicht het Europees Erfgoedlabel. Het kabinet besloot vrijdagmiddag om ze voor te dragen bij de Europese Commissie. De landbouwkoloniën - onder meer in Ommen en Willemsoord bij Steenwijk - werden in 1818 gesticht om armen, daklozen, weeskinderen en landlopers in onder te brengen. 

Door ze te laten werken op onontgonnen land konden zij ‘heropgevoed‘ worden. De stichting van de koloniën betekende een omslag in de armenzorg. De koloniën ontstonden in de tijd dat Nederland en België nog één land waren. Daarom doen Nederland en België de voordracht samen. België kent twee koloniën.

Onwilligen

De Ommerschans is de eerste in de reeks koloniën waar bedelaars, landlopers en ‘onwilligen’ gedwongen werden tewerkgesteld. Vrijheid hadden ze er niet. Willemsoord in Steenwijkerland was een vrije kolonie, met een meer open structuur.

De Europese Commissie beslist naar verwachting eind dit jaar over de nominatie. Eerder kregen Westerbork, het Vredespaleis en het Verdrag van Maastricht het Europees Erfgoedlabel al. Het Europees Erfgoedlabel wijst locaties aan die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en de totstandkoming van de Europese Unie. De gekozen locaties moeten zich vooral inspannen voor educatieve activiteiten gericht op jongeren.

Vechtdal