Volledig scherm
De Vechtbrug over de stuw bij Junne kan geen zwaar verkeer meer aan. © Archieffoto Sandra Veltmaat

Waterschap en gemeente informeren bewoners Junne over nieuwe Vechtbrug en renovatie stuw

Inwoners van de buurtschap Junne worden maandagavond bijgepraat over de plannen voor een nieuwe Vechtbrug en restauratie van de honderd jaar oude stuw. De informatiebijeenkomst is maandag vanaf 18.30 uur in vakantiepark de Beerze Bulten. 

De brug over de Vecht bij Junne is niet geschikt voor zwaarder verkeer en al bijna drie jaar alleen maar toegankelijk voor personenauto’s, fietsers en voetgangers. De gemeente heeft daarom het plan om een nieuwe zwaardere brug met toegangswegen aan te leggen, circa vijftien meter stroomopwaarts van de huidige brug. De inwoners van de buurtschap hebben echter op een door Plaatselijk Belang belegde bijeenkomst afgesproken dat ze alleen maar renovatie van de brug over de stuw willen, omdat ze anders vrezen voor veel en zwaar sluipverkeer. 

Renovatie stuw

Hoewel waterschap Vechtstromen aanvankelijk ook werkte aan plannen voor een nieuwe stuw, mogelijk in de vorm van een balgstuw, wordt nu gedacht aan renovatie van de circa honderd jaar geleden gebouwde stuw. Komend jaar gaat Vechtstromen onderzoeken of de stuw er net zo goed bijligt als de net zo oude grote stuw bij De Haandrik, die uiteindelijk ook niet vervangen hoefde te worden maar gerestaureerd werd wat veel goedkoper was. 

Individuele vragen

Aan het begin van de avond is er vrije inloop op een informatiemarkt en beantwoorden medewerkers van gemeente en waterschap, onder wie de door beide aangestelde omgevingsmanager Wieke Wisselink, individuele vragen van bezoekers. Van 19.30 tot 20.15 uur is er een centrale presentatie van de plannen en de huidige stand van zaken. Daarna is er tot 21.00 uur weer een informatiemarkt. 

Vechtdal