Volledig scherm
© SXC

Werkstraf geëist tegen Ommenaar na 'vurig' tuinfeest

OMMEN ,,Er bekruipt maar mij één gedachte: wat was dit een verschrikkelijk domme actie!'', zei de officier van justitie in de rechtbank in Zwolle.

Daar eiste hij donderdag een werkstraf van 80 uur tegen een 22-jarige man uit Ommen. Door zijn fout vatte een vriend van hem in april van het vorige jaar vlam en belandde een aantal weken in een brandwondencentrum.

De mannen waren op een tuinfeestje waar de drank rijkelijk vloeide. Tegen middennacht werd het frisser en werd er een tuinkachel tevoorschijn getoverd. ,,Het vuur ging op een gegeven moment aardig uit, dus ik heb er een blok op gegooid'', verklaarde de Ommenaar. Om het blok goed te doen fikken greep hij naar een jerrycan met thinner die binnen handbereik stond en wilde een scheut ervan door de schoorsteen van de kachel mikken. ,,Toen werd het ineens een grote chaos'', vatte hij samen.

Een vriend, die voor de opening van de kachel stond, kreeg spetters op zich en vatte vlam. Ook de jerrycan vloog in de hens waardoor de Ommenaar deze uit zijn handen liet vallen en de partytent deels in vlammen opging. Het slachtoffer werd door omstanders tegen de grond gegooid en in dekens of tentdoek gewikkeld om het vuur te kunnen blussen. Hij belandde met eerste tot derdegraads brandwonden op zijn rug en armen in het ziekenhuis. Desondanks zijn de mannen nog altijd bevriend.

,,Een onbezonnen actie, vrienden onder elkaar en drank in de man'', sprak de officier van justitie vol ongeloof. ,,En wat een gevolgen voor het slachtoffer.''

Hij vindt dat de man schuldig is aan onvoorzichtigheid waardoor er gevaar is ontstaan dat het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel opliep. Wel benadrukt hij dat de Ommenaar opzet niet verweten wordt.

De rechtbank doet uitspraak over twee weken.

Vechtdal