Nijverdaller Wim Grootenhuis, hier op een foto uit 2018, heeft zijn boek over Kamp Erika met dertig pagina's uitgebreid.
Volledig scherm
PREMIUM
Nijverdaller Wim Grootenhuis, hier op een foto uit 2018, heeft zijn boek over Kamp Erika met dertig pagina's uitgebreid. © Gerard Vrakking

Wim Grootenhuis breidt boek over berucht kamp Erika bij Ommen uit

De officiële boekpresentatie in de Ommer bibliotheek werd eind maart afgeblazen vanwege de corona-epidemie, maar inmiddels zijn toch de eerste exemplaren van de uitgebreide en herziene druk van het boek Kamp Erika en kamp Erica van Wim Grootenhuis over de toonbank gegaan. De bijna 82-jarige Nijverdalse amateurhistoricus presenteerde in 2018 de eerste druk, maar besloot toch tot een hernieuwde uitgave.

,,Waarom? Dat komt omdat er zoveel reacties uit zowel binnen- als buitenland bij mij binnenkwamen op mijn eerste boek. Zo vertelde een oud-gevangene mij zijn complete verhaal. Dat staat in het boek onder zijn schuilnaam Bart Buitenhuis, maar in februari is hij overleden, bijna 96 was hij. Nu kan ik in overleg met zijn kleindochter vertellen dat hij Henk Apperloo heet, geboren in Lonneker bij Enschede. De laatste jaren woonde hij in Nijverdal. Hij vertelde een indrukwekkend verhaal, dat in 1943 begon als onderduiker bij zijn tante in Beerzerveld. Hij sliep bij een inwonende opa op de kamer, maar toen die ziek werd, kreeg ‘Bart’ onderdak bij de buren. Daar sliep hij uiteindelijk in een koude, winderige schuur. Dat kon ook niet langer en daarop mocht hij onderduiken bij een ouderloos echtpaar op de Kolemieten, in de buurt van Beerzerveld, Den Ham en Vroomshoop.’’ 

  1. Uitbater Oude Station blij met groen licht van Dalfsen én NS voor ruimer terras
    PREMIUM

    Uitbater Oude Station blij met groen licht van Dalfsen én NS voor ruimer terras

    Als de horeca pinkstermaandag klokslag twaalf uur de deuren met een diepe zucht mag openzwaaien, zullen met het verwachte zonovergoten weer terrassen vermoedelijk overspoeld worden door liefhebbers van een hapje en een drankje. Maar met de geldende coronaregels is het praktisch onmogelijk evenveel gasten toe te laten als in het verleden. Daarom helpt Dalfsen uitbaters door tijdelijk toe te staan dat ze hun terrassen uitbreiden op gemeentegrond, zonder daarvoor extra ‘huur’ in rekening te brengen.

Vechtdal