Volledig scherm
Egbert en Margriet van Gerner zijn de bezwaren tegen de windmolens beu. "Het gaat niet om natuurbehoud, maar om het geld." foto FFU Press Agency

Windmolen welkom in tuin

NIEUWLEUSEN - Egbert van Gerner heeft jaren terug al ‘ ja’ gezegd tegen een windturbine op zijn land. Van hem mag plaatsing nu wel eens beginnen. De vele bezwaren is hij beu.

Echt fraai is het niet, windmolens op het platteland. Daar zijn de meeste mensen het wel over eens. De Van Gerners uit Nieuwleusen denken daar heel anders over. Zij krijgen er straks een in de tuin. Bezwaren zien ze niet, zij hebben hun eigen redenen om het wel te doen.

Jaren geleden hebben ze al toestemming gegeven voor de plaatsing van een gigantische windturbine op hun land. "Ik vind zo'n windmolen wel mooi", zegt Margriet van Gerner, vrouw des huizes. Daar denken de buren van een eindje verderop toch anders over. De stichting Dalfsen tegen Windmolens verzet zich met hand en tand tegen de komst van vier windmolens in hun buurt.

"Allemaal afgunst", zegt Egbert van Gerner, terwijl zijn vrouw het bekende gebaar met de vingers maakt. Centjes dus. "Het gaat niet om natuurbehoud, maar om het geld. Als ze 'm daar op het terrein zouden zetten, hebben ze er vast geen problemen mee en zouden ze dat ook willen", vult Margriet aan.

Het is ook niet niks wat een windmolen in het laatje brengt. Is toch goed voor 25.000 euro per jaar. Geld dat de familie met drie kinderen goed kan gebruiken. Jaren geleden heeft Van Gerner zijn melkvee in moeten ruilen voor jong vee. Melken wilde niet meer na een slijmbeursontsteking aan zijn schouder. "Ik heb de bedrijfshulp twee jaar laten melken, want ik wilde mijn koeien niet kwijt."

Uiteindelijk moest-ie er toch aan geloven. "Financieel een flinke aderlating, jazeker."

Nu heeft hij jongvee van een andere boer op stal staan. "Zo'n 75 stuks, maar ik kan er 100 kwijt." En Van Gerner werkt twee dagen in de week voor BB personeelsdiensten. "Vaak op de bouw, maar ook daar was het rustig, dus nu heb ik even geen extra werk."

De windmolen zorgt dus voor welkome extra inkomsten. En de nadelen? Ook daar heeft Van Gerner over nagedacht. Toen ze werden benaderd door de exploitant hebben ze eerst overlegd met de buren; de andere gegadigden voor een molen op hun erf. "We hebben toen besloten dat we het met elkaar goed vinden."

De geluidsoverlast, een belangrijk bezwaar van Dalfsen tegen Windmolens, wordt weggewuifd. "We hebben allemaal dubbel glas in de ramen."

"Ach, al die bezwaren en vergaderingen zijn echt zonde van de tijd en het geld", vindt zijn vrouw.

Er komt ook een kastje aan de muur, dat als de zon op een bepaald punt staat en ze last van slagschaduw krijgen, de molen wordt stilgezet. "Die elektriciteitsmast hierachter, daar gaat veel meer stroom doorheen", wijst Van Gerner door het keukenraam. Een joekel van een mast doemt op pal achter de woning. "Dan vind ik een windmolen veel mooier."

Vechtdal