Volledig scherm
Annemie van Zuilen in het midden met rechts Henk Reefhuis en links de Ommer burgemeester Hans Vroomen © Harry Woertink

Yad Vashem postuum uitgereikt aan echtpaar Reefhuis uit Lemele

Aan het echtpaar Reefhuis uit Lemele is maandag postuum de Yad Vashem onderscheiding uitgereikt. Het redden van Joodse kinderen in de oorlog was een onderdeel van het vrij breed opgezette verzetswerk in Lemele.

De onderscheiding, certificaat met medaille, werd maandag in het gemeentehuis van Beilen uitgereikt door Aviv Shir-On, ambassadeur van Israël. Henk Reefhuis, zoon van Lubbertus Reefhuis (overleden in 1963) en Geertje Reefhuis-Boekel, nam de onderscheiding in ontvangst. Dit gebeurde in aanwezigheid van Annemie van Zuilen, een van de kinderen die tijdens de oorlog op 4-jarige leeftijd door de familie Reefhuis werd opgevangen. Zij kwam er speciaal voor over vanuit Canada. Het weerzien met de familie Reefhuis was emotioneel.

Het echtpaar Reefhuis nam de jonge Annemie op in hun gezin. Om met haar Joodse kenmerken niet op te vallen kreeg ze roodgeverfd haar en de schuilnaam Tineke de Vries. Na de oorlog vertelde haar gastgezin dat er meer mensen in een van de slaapkamers boven waren verstopt. Echter, Annemie heeft ze nooit opgemerkt. Zij was het die de Yad Vashem voor de familie Reefhuis heeft aangevraagd uit dank voor alles wat voor haar werd gedaan.

In Lemele was tijdens de oorlog sprake van een vrij breed opgezet verzetswerk, gestimuleerd door de plaatselijke predikant ds. H. Berkhof. Niet alleen Joden en andere onderduikers werden gered, maar ook een aantal gecrashte Engelse vliegers.

  1. Water Natuurlijk krijgt meeste stemmen bij verkiezingen Vechtstromen

    Water Natuurlijk krijgt meeste stemmen bij verkiezin­gen Vechtstro­men

    Water Natuurlijk heeft de meeste stemmen gekregen bij de verkiezingen voor het waterschap Vechtstromen en komt met zes zetels in het algemeen bestuur. Dat is één zetel meer dan in 2013, toen de ingezetenen van dit in 2014 gevormde waterschap voor het laatst mochten stemmen voor een nieuw waterschapsbestuur. Watergraaf Stefan Kuks van waterschap Vechtstromen maakte vanmiddag in Almelo de voorlopige uitslag van de verkiezingen bekend.
  2. Motorliefhebber Jansen strikt wereldreiziger Van Hooff voor trip naar Ommen

    Motorlief­heb­ber Jansen strikt wereldrei­zi­ger Van Hooff voor trip naar Ommen

    Motorjournalist Paul van Hooff vertelt zondag 24 maart in motorcafé Calluna in Ommen over de boeken die hij wijdde aan zijn avontuurlijke reizen op z’n Moto Guzzi V7. Hij reisde op zijn in 1975 gebouwde motorfiets met koosnaam ‘Guus’ van Alaska naar Argentinië, en daarna van Den Bosch naar Tokio. Zijn boeken werden bestsellers. Dat Van Hooff het Ommer café aandoet is te danken aan de 58-jarige motorliefhebber Jan Jansen, uit Dedemsvaart.

Vechtdal