Volledig scherm
Annemie van Zuilen in het midden met rechts Henk Reefhuis en links de Ommer burgemeester Hans Vroomen © Harry Woertink

Yad Vashem postuum uitgereikt aan echtpaar Reefhuis uit Lemele

Aan het echtpaar Reefhuis uit Lemele is maandag postuum de Yad Vashem onderscheiding uitgereikt. Het redden van Joodse kinderen in de oorlog was een onderdeel van het vrij breed opgezette verzetswerk in Lemele.

De onderscheiding, certificaat met medaille, werd maandag in het gemeentehuis van Beilen uitgereikt door Aviv Shir-On, ambassadeur van Israël. Henk Reefhuis, zoon van Lubbertus Reefhuis (overleden in 1963) en Geertje Reefhuis-Boekel, nam de onderscheiding in ontvangst. Dit gebeurde in aanwezigheid van Annemie van Zuilen, een van de kinderen die tijdens de oorlog op 4-jarige leeftijd door de familie Reefhuis werd opgevangen. Zij kwam er speciaal voor over vanuit Canada. Het weerzien met de familie Reefhuis was emotioneel.

Het echtpaar Reefhuis nam de jonge Annemie op in hun gezin. Om met haar Joodse kenmerken niet op te vallen kreeg ze roodgeverfd haar en de schuilnaam Tineke de Vries. Na de oorlog vertelde haar gastgezin dat er meer mensen in een van de slaapkamers boven waren verstopt. Echter, Annemie heeft ze nooit opgemerkt. Zij was het die de Yad Vashem voor de familie Reefhuis heeft aangevraagd uit dank voor alles wat voor haar werd gedaan.

In Lemele was tijdens de oorlog sprake van een vrij breed opgezet verzetswerk, gestimuleerd door de plaatselijke predikant ds. H. Berkhof. Niet alleen Joden en andere onderduikers werden gered, maar ook een aantal gecrashte Engelse vliegers.

Vechtdal