Zo ging het eraan toe in de Joodse werkkampen van Oost-Nederland: ‘Het was geniaal bedacht’

Kaart & videoAls de bevrijding van Auschwitz morgen wordt herdacht, zullen de vele Joodse werkkampen niet in de schijnwerpers staan. Ze dienden als voorportaal van Westerbork en de vernietigingskampen. ,,Het was geniaal bedacht. Ik mag dat zeggen als Jood’’, aldus onderzoeker Lion Tokkie.

De Joodse werkkampen zijn een bijna vergeten bladzijde in de geschiedenis van de Holocaust. Hier werden Joodse mannen in 1942 gescheiden van hun gezinnen, systematisch tewerkgesteld en afgevoerd naar Westerbork. Op Holocaust Memorial Day herdenken we de bevrijding van Auschwitz, komende maandag is dat 75 jaar geleden. De werkkampen functioneerden zo als het voorportaal van Auschwitz en de andere vernietigingskampen. En ze stonden om de hoek, bijvoorbeeld in Heino, Ruurlo, Ommen, Kloosterhaar, Staphorst, Putten en Nunspeet.

Wie anno 2020 op zoek gaat naar overblijfselen van de werkkampen, moet goed speuren. Op sommige plekken is nagenoeg niets meer te zien dat herinnert aan wat er ooit stond. Op andere plekken zijn borden aangebracht of staan herinneringsmonumenten. 

Vechtdal