Volledig scherm
Vorige week viel een loslopende hond schapen aan op de Renderklippen in Epe. Het roept de vraag op of het tijd is voor een aanlijnplicht. © Ramon Mangold

‘Als je een hond onder je hoede neemt, moet je die hond een volwaardig leven kunnen bieden’

Antwoorden van de weekVorige week vroegen we jou: stoor jij je ook aan loslopende honden of gun jij jouw viervoeter ook de vrijheid? Hieronder een deel van de reacties.

Dierenmishandeling

Een hond die schapen aanvalt, is dierenmishandeling. Maar een hond die altijd aan de lijn moet ook. Honden mogen al op zo weinig plaatsen loslopen, dus laten we zoeken naar oplossingen en de goeden niet onder de kwaden laten lijden.
Gerda Keizers, Zwolle

Onder appel

Honden dienen altijd aangelijnd te zijn, aangezien steeds meer hondenbezitters hun dier niet onder appel hebben. Sneu voor de honden, maar dan zullen hun baasjes eerst meer van hondengedrag moeten begrijpen.
R. Janssen, Zutphen

Belasting

Ik stoor me aan honden die niet opgevoed zijn. Goed opgevoede honden mogen van mij gerust loslopen. Ze betalen immers ook belasting. 
Ria Hunderman, Groningen

Omheining

Ik heb zelf al jaren honden en heb ze altijd aan de lijn. Een hond mag van mij best los, maar dan wel onder appel. Misschien moeten gemeenten eens nadenken over omheinde velden waar honden lekker kunnen ravotten.
Marijke de Roo, Dronten

Volwaardig leven

Honden moeten niet vaker aan de lijn. Er zijn al veel te veel honden die te vaak of altijd worden aangelijnd. Als je een hond onder je hoede neemt, moet je die hond een volwaardig leven kunnen bieden. Dat betekent bijvoorbeeld dat de hond zich dagelijks in een veilige, aantrekkelijke omgeving in groepsverband moet kunnen uitleven. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar het kan, ook met honden die een moeilijke jeugd hebben gehad. Daar hoeven andere mensen of dieren geen last van te hebben. Als je in een gebied bent waar bijvoorbeeld ook een schaapskudde rondtrekt, moet je gewoon ver uit de buurt van die kudde blijven. Goed opletten en als je ook maar denkt dat de schapen er in de verte wel eens jouw kant op zouden kunnen komen, heel hard de andere kant oprennen. Zo leidt je je roedel, net zoals de herder z’n kudde hoedt, door het natuurlijk gedrag van je dieren te bespelen.
Jacques Rengerink, Gorssel

Gebeten

Alle honden, groot of klein, ze moeten ten alle tijden aangelijnd worden. Ik ben zelf eens gebeten door een loslopende hond, terwijl ik zwijgend passeerde en de baas wat verderop was en niet oplette. Bij ons in de buurt is een losloopterrein, maar daar staat geen hek omheen. Dan kunnen de honden alsnog de paden op waar de mensen lopen.
Ton van Eerten

Verantwoordelijkheid

Ik ben de trotse eigenaar van een Staffordshire Bullterrier, het sportieve type met stamboom. Wij lopen altijd aangelijnd op de openbare weg en in aanlijngebieden. In losloopgebieden komen wij niet. Waarom niet? Mijn hond vindt niet elke hond leuk en daarom neem ik mijn verantwoordelijkheid. Ik als hondeneigenaar en hondenmens zegt overal aanlijnplicht en handhaven met daarnaast omheinde speelvelden en aangewezen losloopgebieden, want ik snap en vind ook dat honden ook hun energie kwijt moeten kunnen.
Sylvia Hammingh, Heiloo

Tijd

Ik ben voor een aanlijnplicht. Ik heb zelf twee honden en die gaan praktisch nooit los. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om je hond toch zijn energie kwijt te laten raken. Maar dat kost tijd en die willen de meeste hondenbezitters er niet in steken. Ik hoop van harte dat er door er aandacht aan te schenken meer bewustzijn wordt gekweekt.
Sandra Janssens

Gehoorzaamheidscursus

Ik vind het heel erg dat honden achter schapen aanzitten. Dat kan en mag niet. Ik heb jarenlang een hond gehad en ben ook jarenlang lid geweest van de Zwolse politiehondenvereniging. Ik vind dat een hond te allen tijde goed opgeleid moet zijn. Vooral in de natuur, daar komt een hond van alles tegen. Wild (herten, gevogelte enz.) en families met kleine kinderen, mensen die bang zijn voor honden. Het moet verplicht worden om een gehoorzaamheidscursus te volgen met je hond. Heb jij dat er niet voor over, dan moet je geen hond in huis nemen. Andere mensen hoeven geen last te hebben van jouw hond.
Hans Berends, Zwolle

Te weinig plekken

Honden mogen vrijwel nergens loslopen in deze omgeving. Het loslopen verbieden op de Renderklippen kan daarom in mijn ogen echt niet.
Wendy Norman, Epe 

Muilkorfplicht

Het is heel simpel: alle honden aan de lijn en een muilkorfplicht voor alle honden. En de (aanstaande) eigenaar moet verplicht een cursus volgen voor hij of zij een pup gaat aanschaft. En wie weigert, krijgt een (flinke) boete.
Danielle van Helvoort

Afrastering

De schaapskudde in Heerde heeft wederom meegemaakt dat een schaap werd aangevallen door een hond. Dat is triest en zou niet moeten mogen gebeuren. Helaas heeft Nederland steeds minder plekken waar de hond los kan lopen. Gelukkig op de Renderklippen nog wel. Maar er komen twee dingen samen op de Renderklippen. Weerloze schapen en honden die even lekker uit hun dak gaan. De mens heeft de plicht zijn dieren te beschermen. Voor de wolf moeten hogere hekken met stroom geplaatst worden. Ik lees, tot mijn verbazing, dat de hond over de afrastering was gesprongen. Kan de schaapsherder, voorsorterend op de wolf, niet beter een hoge afrastering met stroom aan de bovenkant zetten? Dan is de aanval van de hond ook verleden tijd. Laten we ook blij zijn met die paar stukjes natuur, zelfs hier in Epe, waar de honden vrij mogen rondlopen. Ik denk dat geen hondeneigenaar het erg vind om, in de naaste omgeving van de schaapskooi, een aanlijnverplichting te hebben. Maar laten we alstublieft het rondje hei een vrije zone laten voor de hond.
R. Haverkamp, Epe

Kwetsbare gebieden

In kwetsbare gebieden en zeker in de buurt van schapen: zonder uitzondering honden aan de lijn.
J. Vogel, Dronten