Ambitieuze agenda EU verdient aparte minister
OpinieEuropa moet veel slagvaardiger worden om de problemen van deze tijd het hoofd te bieden. Er liggen in de EU vier uitdagingen van formaat en die verdienen een minister van Europese Zaken, stelt, Jan Schoonis.
Delen per e-mail
De Nederlandse overheid moet zich hard durven maken voor een slagvaardig Europa. Zonder Europese Unie dreigen Europese landen te eindigen als (digitale) koloniën van wereldmachten als de Verenigde Staten en China. Hiervoor zijn hervormingen nodig.
We zijn het aan toekomstige generaties verplicht om samen te werken
Aan de hand van enkele voorbeelden kunnen we zien waarom een slagvaardiger Europa nú nodig is. Dat het in Europa bijvoorbeeld digitaal nu niet goed is geregeld, is een understatement. Amerikaanse techbedrijven hebben een te grote invloed op ons leven en genieten ondertussen van belastingvoordelen. Grootmachten VS en China kopen onze innovaties op. En cyberaanvallen uit China en Rusland zijn aan de orde van de dag. Afzonderlijk zijn de Europese landen nu al niet meer in staat de digitale markt te regelen. Gezamenlijk kunnen we dat wel.
Ten tweede heeft Europa nog altijd geen antwoord op de schrijnende situatie waarin vluchtelingen verkeren aan de zuidgrenzen. En dat voor een continent dat menselijkheid zo hoog in het vaandel heeft. De Middellandse Zee is nu de begraafplaats van de Europese waarden. Dat móet anders. De hete aardappel doorschuiven naar volgende generaties is geen optie. Daarom moeten we mensen uit hun uitzichtloze situaties helpen. Daarbij horen heldere Europese regels en samenwerkingen met andere regio's.
Als derde is harde Europese actie nodig om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. De energie- en voedseltransitie gaat nu veel te langzaam. Multinationals als Shell zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de CO2-uitstoot. Zij moeten onder druk van Europa sneller transformeren naar een duurzaam energiebedrijf.
Het is ook al lange tijd duidelijk dat de huidige vlees- en zuivelconsumptie niet is vol te houden voor onze aarde. Daarom moet Europees geld dat nu nog in klassieke landbouwvormen wordt gepompt gaan naar boeren die innoveren om de intensieve landbouw te verduurzamen.
Het laatste voorbeeld: de Europese democratie. De EU hééft nu geen goed functionerende democratie. De macht ligt nu nog in handen van de leiders van de lidstaten. Het Europees parlement moet daarom een actievere functie krijgen. De Europese Raad moet daarvoor wel bevoegdheden durven overdragen. Zonder Europa lossen we de grote problemen niet op, en krijgen we juist minder Nederlandse soevereiniteit.
We zijn het toekomstige generaties, voor wie de urgentie veel hoger is, verplicht om samen te werken. Het is daarom de hoogste tijd dat de Nederlandse politiek opstaat voor een Europa dat nu weet door te pakken. Een goede eerste stap voor deze ambitieuze agenda is het aanstellen van een minister voor Europese Zaken.
Jan Schoonis is bedrijfskundige, mede-oprichter en voorzitter D66 Frankrijk en als ondernemer slaat hij bruggen tussen Fransen en Nederlanders in de start-upsector.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Hoera voor mijn moeder, zij baande de weg!
Mijn moeder heeft altijd gewerkt. Dat is bijzonder. Want toen ze begin jaren zestig haar eerste kind kreeg, was het enige recht voor veel vrouwen het aanrecht. Het kán geen toeval zijn dat ze maandag jarig is, op Internationale Vrouwendag. Een dag waarop mijn moeder een bedankje verdient. -
OPINIE
Wij willen absoluut geen examen
Examenleerlingen Dana van der Vegt en Tygo Born van het Agnieten College in Nieuwleusen zijn tegen het doorgaan van het Centraal Schriftelijk Examen van 2021. ,,Onze situatie is een stuk ernstiger dan die van de examenleerlingen van vorig jaar, die geen examen hoefden te doen.’’ -
PREMIUMColumn
Wie na veertig jaar voor de klas afscheid neemt, verdient een volle klas en ingestudeerde versjes
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMpoll2
Zwolse Emmy (70) wil coronaprik aan zieke zoon geven: 'Hij heeft een gezin, twee jonge kinderen’
Zij is een gezonde zeventiger, haar zoon heeft kanker en zijn behandeling staat in de wacht omdat hij nog niet gevaccineerd is. De Zwolse Emmy Terpstra zou het onverdraaglijk vinden als zij eerder dan haar zoon aan de beurt is voor een prik. ,,Maak een vaccinatiedonatie mogelijk! Hij heeft het harder nodig dan ik.’’ -
jouw mening
Stelling | Het is prima dat de koning zijn kroondomein op de Veluwe afsluit om te jagen
Koning Willem-Alexander krijgt miljoenen aan subsidie voor het onderhoud van ‘zijn’ natuurgebied, maar mag Kroondomein Het Loo op de Veluwe toch drie maanden per jaar afsluiten voor de jacht. Dat is een heel vreemde uitzondering.
-
PREMIUM
Bewoners ‘vies’ azc Apeldoorn krijgen steun in de Tweede Kamer
De situatie voor de bewoners van het tijdelijk bedoelde asielzoekerscentrum in Apeldoorn moet op korte termijn verbeterd worden, vindt Kamerlid Joel Voordewind. Bovendien moet er snel duidelijkheid komen over het permanente azc aan de Deventerstraat. -
PREMIUMOPINIE
Meer politie op straat? Dan voelen mensen zich juist ónveiliger
Om de veiligheid in dorpen en steden te vergroten, verwachten lezers van de Stentor vooral dat de politiek zich inzet voor ‘meer blauw op straat’. Dat blijkt uit een enquête. Maar is dit wel zo effectief? Nee, betogen hoogleraar Ira Helsloot en onderzoeker Astrid Scholtens, dat werkt júíst niet. -
Enquête
Denk met ons mee: waar wil jij meer over weten in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen?
De Stentor wil graag dat jij als lezer meedenkt over de verhalen die wij maken, om zo onze site, app en krant te verbeteren. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen horen we daarom graag waar jij binnen de thema’s economie, duurzaamheid, gezondheidszorg en veiligheid meer over wilt lezen.