Keti Koti-herdenking in Zwolle op de plek waar straks het Keti Koti-monument moet komen. Juliana van Thijs vertelde over het slavernijverleden op Curaçao. en legde een krans.
Volledig scherm
PREMIUM
Keti Koti-herdenking in Zwolle op de plek waar straks het Keti Koti-monument moet komen. Juliana van Thijs vertelde over het slavernijverleden op Curaçao. en legde een krans. © Frans Paalman

‘Bizar dat na anderhalve eeuw nog altijd geen zicht is op een nationale vrije feestdag op 1 juli’

OPINIEKeti Koti, de afschaffing van de slavernij, wordt vandaag herdacht. Nederland doet er goed aan van 1 juli een nationale feestdag te maken, betoogt Gaby Perin-Gopie van CNV Zorg en Welzijn.

11 reacties

 • E Dond3r

  3 maanden geleden
  Het aparte en hypocriete van Keti Koti is dat de slavernij altijd aan één kant wordt belicht Al tijden voordat de blanke slavenhandelaren mee gingen doen, waren het de Afrikanen zelf die druk er mee bezig waren. "De Ashanti waren een machtige stam. De hoofdinkomsten kwamen eeuwenlang uit de handel in goud en slaven. De Ashanti waren slavenhouders die de slaven lieten werken in hun goudmijnen" Akwasi is ook Ashanti, hoe ironisch.
 • E van der Harg

  3 maanden geleden
  Eric Moll; hest geliek jong! Ik vertik het om me te schamen voor t gedrag van mijn verre voorvaderen. Het was destijds volkomen normaal. Enne...gaat men in andere landen ook politiek correct en snikkend excuus maken? Dacht t niet. Het was fout. Daarom is het afgeschaft en verboden. Prima. En nu vooruitkijken. Het verleden is voorbij. Laat zien dat je een volwaardige persoon bent en kruip niet in die slachtofferrol! Laat je slaven-voorouders trots zijn.
 • Eric Moll

  3 maanden geleden
  Wat is de bedoeling? Dat ons, witte jongens, een trauma wordt aangepraat via overheid, media en cultuurfreaks? Als wij zo slecht waren en mensenrechten met voeten traden, waarom zit dan de halve bevolking van Suriname hier? En is onze eigen cultuur, met zwarte piet, Drikusman, klompen en Jenever, niet even belangrijk als de viering van afschaffing van de slavernij? Misselijk word ik als ik Klaas Knot van DNB hoor met excuses. Het is onnodig en misplaatst. Overigens, discriminatie MOET stoppen!!
 • A.G. de Jong

  3 maanden geleden
  Dat het voor de Surinaamse gemeenschap belangrijk is, dat begrijp ik en ik gun hen dan ook van harte hun herdenking. Maar dit is nu eenmaal geen nationaal gebeuren! Als we hier een nationale feestdag van maken dan zijn er nog legio andere groepen in onze samenleving die in het verleden onrecht is aangedaan, en ook daar kun je geen nationale herdenking van maken. Dan is het einde zoek.
 • R Barlaeus

  3 maanden geleden
  Laat deze dag in Suriname maar een Nationale feestdag zijn. Daar was het feest toen slavernij werd afgeschaft. "Keti Koti" zijn Surinaamse woorden voor een Surinaams feest over Surinaamse slaven. Overal op de wereld waren vroeger slaven. Burgers uit veroverde landen (ook uit Nederland) werden tot slaaf gemaakt bijvoorbeeld in Rome. Ook Duitsers pakten Nederlandse jongens op om "tewerk gesteld te worden". Joden in Egypte enz enz. Het is Nationale feestdag voor Suriname; niet voor Nederland.