‘Boeren en bedrijven in waterschap blokkeren aanpak wateroverlast en droogte’
OPINIEDe invloed van boeren, bedrijven en natuurorganisaties in het waterschap moet ingeperkt, vindt de Waterschapspartij (AWP). ,, Zij hebben vooral oog voor lage waterschapslasten, terwijl de AWP het over klimaatschade wil hebben en alle extra maatregelen die nodig zijn’’, zeggen Hans Middendorp en Ron van Megen.
Hans Middendorp en Ron van Megen Laatste update:07-09-21, 12:00
‘Historisch’ wordt het al genoemd! Nooit eerder was er een Kamermeerderheid vóór afschaffing van de geborgde zetels in de waterschappen.
Geborgde zetels worden niet verkozen maar gratis toebedeeld aan vertegenwoordigers van boeren-en tuindersorganisatie LTO, ondernemersvereniging VNO-NCW en de Vereniging van Bos en Natuureigenaren (VBNE). Een waterschapsbestuur, vergelijkbaar met een gemeenteraad, telt maximaal dertig zetels. Daarvan zijn zeven of negen zetels ‘geborgd’.
Een voorbeeld: In waterschap Vallei en Veluwe, tussen de IJssel en de Utrechtse Heuvelrug, worden 23 van de 30 zetels in het waterschapsbestuur gekozen door de 1,1 miljoen inwoners. De inwoners betalen zowat de volledige rekening van 65 miljoen euro voor droge voeten (85 procent). Boeren betalen samen slechts 6 procent en bedrijven bijna 8 procent van de rekening. Toch hebben ze elk drie geborgde zetels in het waterschapsbestuur. Samen met hun vrienden bij VVD, SGP en Lokaal Waterbeheer hebben bedrijven en boeren de beslissende stem bij de besluitvorming in het waterschapsbestuur. Lage tarieven zijn voor hen het belangrijkst. Recent - je gelooft het niet! - stemden ze zelfs voor uitstel van uitgaven voor klimaatadaptatie
Recent - je gelooft het niet! - stemden ze zelfs voor uitstel van uitgaven voor klimaatadaptatie
Hans Middendorp (l) en Ron van Megen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer