De aanwezigheid van de wolf heeft alleen maar voordelen
OpinieWe zouden de komst van de wolf moeten toejuichen, vindt Werner Brinkhof. Omdat de wolf ons juist kan helpen, moeten we zorgen voor een wolfvriendelijk en wolfveilig Nederland.
De wolf lijkt zich, na een afwezigheid van bijna anderhalve eeuw, definitief te vestigen in Nederland. Sommigen juichen dat toe, anderen niet. Vanwaar die tegenstellingen? Laat ik, voorstander van de terugkeer van de wolf in ons land, de tegenstanders de aftrap gunnen.
Voor velen van hen, met name (schapen)boeren en jagers, is die terugkeer een bedreiging. Het is inderdaad zo dat er schapen zijn doodgebeten door wolven en dat is te betreuren. Vraag is wel waarom er de afgelopen jaren nooit zo’n commotie is ontstaan op het moment dat er schapen, vaak in grotere aantallen, zijn doodgebeten door honden.
Hulp
Beschermingsmaatregelen, die een boer nu dient te nemen om zijn schapen te beschermen, kosten tijd en geld. Er zijn diverse initiatieven om boeren te helpen met het wolf-proof omheinen van hun schapenweides, denk aan initiatieven als Wolf-Fencing Nederland. En voor boeren bij wie schapen zijn gedood door wolven bestaat er een, weliswaar nog niet ideaal, vergoedingssysteem. Daarvoor is een betere regelgeving vanuit de overheid nodig.
Dan heb je de jagers, van wie een deel, terecht of onterecht, van mening is dat de wildstand beheerd moet worden door afschot. In hun optiek is een ongebreidelde groei van wild niet goed voor het landschap - bos, heide of anderszins.
Inderdaad is zo’n ongebreidelde groei niet goed, en daar komt de wolf ons juist bij helpen. Zij houden die wildstand niet alleen kwantitatief (getalsmatig) in stand, maar ook kwalitatief. Een wolf jaagt met name op oudere en zieke dieren, waartoe zij vele malen beter in staat is dan welke jager ook. Daarnaast zorgt de aanwezigheid van wolven ervoor dat wild zich op een andere manier gaat gedragen. Zij zullen delen van een gebied mijden als daar wolven zijn, waardoor er een gevarieerder landschap ontstaat. Ook is het voor wild een risico om drachtig te zijn, waardoor nieuwe aanwas beperkt wordt.
Risico
En dan is er nog het beeld dat, vooral in diverse media, heeft postgevat: dat de wolf een risico zou zijn voor ons, mensen. Uit ervaringen in het buitenland leren we dat daar amper een reden voor is. Wolven zijn schuwe dieren, die de aanwezige mens zullen mijden. Aanvallen op mensen zijn in Europa zeldzaam en in veel gevallen toe te schrijven aan de toen nog aanwezige hondsdolheid. Die is er nu nagenoeg niet meer, hondsdolheid is een grote zeldzaamheid.
Kortom, de aanwezigheid van de wolf in het landschap lijkt alleen maar voordelen te hebben, en zijn komst kunnen we dan ook toejuichen. Daarbij is het heel zinvol om, in samenwerking met eenieder die te maken heeft met de gevolgen van de komst van de wolf, de voorwaarden te scheppen voor een wolfvriendelijk en wolfveilig land.
Werner Brinkhof, mede namens de Facebookgroep ‘Wolvenplatform Nederland’
Reageren of zelf een opinie insturen? Mail naar opinie@destentor.nl
De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden brieven en artikelen te weigeren, redigeren of in te korten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1001 tekens
Commercie maakte veel kapot. Volgt nu ’t amateurvoetbal?
Op deze plek overpeinst André Valkeman in 1001 tekens de nieuwsweek. Hij deelt zijn observaties en gedachten uit het oosten. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMLezersreacties10
Lezers winden zich op over demonstraties: ‘Ze roepen met hun acties alleen weerzin op’
Twee grote demonstraties: op hetzelfde moment, op dezelfde plaats. Zowel boeren- als klimaatactivisten uit het hele land reisden zaterdag af naar Den Haag. Twee groepen met uiteenlopende belangen en ideeën. Maar hoe kijken onze lezers naar de actievoerders? -
PREMIUMOPINIE11
‘De stem voor BBB was geen proteststem’
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
CARTOON | Hoe lang blijven de vlaggen rechtop, denk je?
Een gevatte blik op het nieuws, dat is wat cartoonist Edo Draaijer onze lezers iedere week voorschotelt. Nu ook online. Op deze plek. De cartoons zijn hieronder gratis te bekijken, je hoeft alleen even in te loggen! -
-
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
PREMIUMCOLUMN3
Het einde der tijden nadert. Maar dat heeft ook een voordeel
Buurman schrijft elke week over zijn leven en kijk op de maatschappij.