Jan van Raalte met zijn wietplanten die door de politie zijn weggehaald.
Volledig scherm
Jan van Raalte met zijn wietplanten die door de politie zijn weggehaald. © Frans Paalman

De politie heeft wel belangrijkere dingen te doen dan het weghalen van twee wietplantjes

OpinieEr was veel te doen om de wietplanten van Jan en Jannie van Raalte uit Hasselt. De politie haalde ze weg omdat er overlast werd ervaren, terwijl Jan de planten nodig heeft om er medicatie voor zijn vrouw voor te maken. Er werden zelfs Kamervragen over gesteld. Ook de lezer van de Stentor raakt er niet over uitgepraat.

Tijd over

Laat de heer en mevrouw Van Raalte net de pech hebben dat zij in Hasselt wonen, waar het politieteam in luxe baadt. Agenten in Hasselt hebben alles onder controle. Alle inbraken, vernielingen en geweldplegingen worden er opgelost. Hennepplantages zijn er niet en er wordt 24 uur per dag in elke straat gesurveilleerd. De politie had daarom nog genoeg tijd over om twee hennepplanten, die gebruikt worden voor medicinale doeleinden, te verwijderen. De politie wil natuurlijk niet dat iedereen straks hennepplanten gaat verbouwen.

Hans Hafkamp, Epe

Scheef

We laten massaal toe dat koffieshops illegaal via de achterdeur drugs aangereikt krijgen en accepteren de stank rond koffieshops, maar twee plantjes voor medische doeleinden moeten worden verwijderd. Ik zal de politie eens vragen of ze de buitenkeuken van mijn buren - die stinkt ook heel erg namelijk - ook kunnen weghalen. Onzin natuurlijk... Ik heb groot respect voor politiemensen, maar in dit geval zijn ze in de fout gegaan.

Dirk Heinhuis, Steenwijk

Anoniem

Strikt genomen had de politie geen andere keuze dan handhaven en dus de hennepplanten weghalen. Je kunt je echter afvragen of de politie anonieme klachten serieus moet nemen. Want als iemand over een wietstruik voor medicinaal gebruik klaagt, had de politie als wedervraag moeten stellen of de klager zich wel realiseert wat voor leed hij/zij met zijn klacht aanricht. En dat kan dus niet wanneer je niet weet wie het is die er klaagt. Natuurlijk is het triest en onverteerbaar wat hier is gebeurd. Wat heeft die klager bezield... Ik pleit ervoor dat de politie bij anonieme klachten in dergelijke gevallen wegkijkt.

Wim de Groot, Zwolle

Prioriteiten

De politie gedoogt al van alles, dus daar hadden die twee wietplanten ook nog wel bij gekund. Als de politie ons wil laten geloven dat er vanwege onderbezetting geen tijd is om zedenzaken te onderzoeken, dan weet ik wel waar ik de prioriteit had gelegd.

Nico van Kempen, Apeldoorn

Voorbeeld

Regels zijn regels toch? Dan hadden ze de wietplanten bij het tv-programma Utopia ook kunnen laten staan. Nou, dat was een goed voorbeeld geweest...

S. de Vries, Zwolle