De wolf past niet in het verdienmodel van de Hoge Veluwe (en de moeflon wel)
OpinieOp zich is het prima om exoten die hier toch al zijn en zich thuis voelen te omarmen, aldus Femmie Smit van Dierenbescherming. Maar om daar een inheemse diersoort als de wolf voor te slachtofferen, is je reinste kolder.
Delen per e-mail
De wolf is niet welkom in het Nationale Park de Hoge Veluwe. Eigenlijk is dit nieuws geen verrassing, want de wolf jaagt. En wel op dieren waar een verdienmodel achter zit. In het door hekken omsloten park leven edelherten, reeën, wilde zwijnen en moeflons. De laatste zijn exoten en worden ook wel Corsicaans schapen genoemd. Zij worden gekoesterd op de Veluwe, wolven dus niet...
Dubbele moraal
Zie hier de dubbele moraal die in het natuurbeheer wel vaker voorkomt. Exoten zijn meestal slecht en moeten allemaal dood, tenzij ze te mooi zijn om allemaal dood te schieten. Dit geldt niet alleen voor de moeflon, maar ook bijvoorbeeld voor de knobbelzwaan. Het gevolg in park de Hoge Veluwe is dat niet de exoot moet verdwijnen, maar een van oorsprong inheemse soort: de wolf. Op zich is het prima om de exoten die hier toch al zijn en zich thuis voelen te omarmen, maar om daar een inheemse diersoort voor te slachtofferen, is je reinste kolder.
In het park telt men jaarlijks de dieren omdat het er niet teveel mogen worden. Is dat wél het geval, dan schieten betalende jagers ‘het overschot’ eruit. De aantallen zijn zo gekozen dat het gevarieerde cultuurlandschap niet aangetast wordt door ‘overbegrazing’. Ook over het type dier is zorgvuldig nagedacht. Elke gekozen soort eet het juiste plantje, op de juiste manier... Het Corsicaanse schaap heeft blijkbaar een unieke manier van eten, waardoor het dier, in de juiste aantallen, moet blijven.
Lieveling
En dat maakt dat een ‘gevreesde exoot’ zoals de moeflon, ineens weer wél welkom is. Bovendien schijnt het dier een ware lieveling te zijn van de toeristen. Nog een reden om deze exoot hier, met mate, te omarmen. De wolf is echter dol op wilde schapen. Eenmaal binnen in het park betekent dat vast en zeker het einde van de moeflon.
Even terug naar het verdienmodel. Door het zorgvuldig gekozen aantal grazende grazers ontstaat een prachtig gevarieerd landschap, wat veel betalende toeristen aantrekt. Die betalende toeristen willen die grazende dieren natuurlijk als het even kan ook zien. Maar zodra de dieren de dood associëren met mensen of een bepaalde plek, zullen ze zich niet meer zo snel in de buurt van mensen of een bepaalde plek laten zien.
Schieten
De betalende jager, ook onderdeel van het verdienmodel, wordt precies geïnstrueerd hoe en waar hij of zij de hoefdieren mag schieten. Op die manier blijven de hoefdieren, ondanks de zeer lage aantallen, zichtbaar voor de betalende toerist.
De wolf echter laat zich niet sturen. De wolf jaagt waar en wanneer het hem of haar uitkomt. En dus ook op plekken waar het park nu juist bedacht had dat het wild zichtbaar moet zijn. De wolf zit het verdienmodel dus in de weg. Het gevolg is dat de, niet-betalende en op de verkeerde plekken en niet de juiste hoeveelheden etende, wolf weg moet blijven, aldus de parkdirecteur.
Met rust laten
Een trieste conclusie, want juist het toestaan van een natuurlijk roofdier geeft ruimte aan verrassende ontwikkelingen in de natuur. Laat hoefdieren zo veel mogelijk met rust en gun de wolf en andere roofdieren hun prooien. Wij hebben ze niet nodig om te overleven, zij wel.
Femmie Smit is programmamanager In het Wild Levende Dieren bij de Dierenbescherming.
Meepraten? Mail naar opinie@destentor.nl. Je reactie kan ook de krant (brievenpagina) halen.
Verder in het nieuws
-
Wat vind jij? Dit Nederlands elftal moet het EK kunnen winnen, toch?
Het Nederlands elftal plaatste zich gisteren voor het EK van volgend jaar, na het gelijkspel tegen Noord-Ierland (0-0). En daardoor zijn ‘we’ er voor het eerst sinds 2014 weer eens bij op een eindtoernooi. -
Vraag van de week Belonen werkt beter dan straffen. Maar geldt dat ook in het verkeer?
In Hasselt staat sinds enkele weken in een woonbuurt een speciale snelheidsmeter. De safety-safe-snelheidsmeter, die hardrijders op een positieve manier moet afremmen. Een primeur in Oost-Nederland. -
Opinie Niet vol te houden dat pretvluchten van ‘groot openbaar belang’ zijn
Minister Cora van Nieuwenhuizen wijzigde persoonlijk een vertrekroute van Lelystad Airport. Volgens haar om overlast in dorpen eronder te beperken. Volgens Herman Schrör uit Wapenveld leidt afname van overlast bij de een tot meer overlast bij de ander. ,,Maak van het vliegveld geen liegveld.’’ -
Opinie Geldgebrek bij gemeenten: niet uit te leggen, wel op te lossen
-
Reageren? Geef uw mening
Wilt u een opiniestuk insturen of reageren op een artikel of brief in de Stentor, mail dan naar opinie@destentor.nl. Vermeld altijd uw naam en woonplaats. De opiniestukken en reacties worden gepubliceerd op de brieven- en opiniepagina’s in de zaterdagkrant.
-
Opinie De politie heeft wel belangrijkere dingen te doen dan het weghalen van twee wietplantjes
-
Waarom laten we de boeren de natuurgebieden niet beheren?
‘Geweldig wat een oplossing heeft Den Haag: boeren weg en hun stikstof ruilen voor woningbouw, extra vliegbewegingen, allerlei andere projecten en industrie. Kortom een oplossing van niets.’ Dat vindt Jaap Majoor uit Laag Zuthem. -
Mail naar de redactie Hoe kon het zover komen in Ruinerwold?
Het nieuws over een verborgen gezin in Ruinerwold schokt de omgeving en gaat de hele wereld over. Negen jaar uit zicht. Hoe kon dit gebeuren?