Volledig scherm
In de kinderopvang duiken steeds meer dubieuze investeringsclubs op. Zoals bij het Apeldoornse Kidsplus, waar ernstige tekortkomingen zijn gesignaleerd. © Lex van Lieshout

‘Een kinderdagverblijf moet goede zorg bieden, niet winst maken’

OpinieAls ouder wil je zeker zijn van goede zorg voor je kind. Er moet daarom volgens Gijs van Dijk streng worden toegezien dat belastinggeld voor de kinderopvang goed wordt besteed.

Traphekjes, gezonde voeding en beveiligde stopcontacten. Voor ouders is het essentieel dat hun kinderen veilig kunnen opgroeien. We letten bij onze kinderen daarom op alles om hun veiligheid te garanderen. En dat geldt natuurlijk ook voor de crèche. Je wilt er zeker van zijn dat je kind de beste zorg en aandacht krijgt.

Stabiele inkomsten, weinig landelijk toezicht en een enorme vraag vanuit ouders vanwege de economische groei; zie hier de kinderopvangsector. Deze sector is een vrije markt. Een interessante markt voor investeringsmaatschappijen die op een eenvoudige manier veel geld verdienen. Als ouder ben je vaak al dolblij als er überhaupt een plek voor je kind op de kinderopvang is. Kritische vragen over kwaliteit, veiligheid of de prijs betekent voor jou tien anderen.

Ernstige tekortkomingen

Helaas zien we steeds meer dubieuze investeringsclubs opduiken in de kinderopvang. Zoals bij het Apeldoornse Kidsplus, waar vele ernstige tekortkomingen zijn gesignaleerd. 1600 kinderen zijn overgeleverd aan de grillen van een investeringsmaatschappij. En dat is te zien: onveilige crèches, kapot speelgoed en onvoldoende personeel. Of neem de Canadese investeringsmaatschappij Onex, die in juli 2018 haar intrede deed in Nederland door Kids Foundation op te kopen. Met de recent aangekondigde fusie van Kids Foundation en Partou worden straks ruim 60.000 kinderen opgevangen door 8000 medewerkers van een kinderopvangorganisatie die in handen is van een buitenlandse investeringsmaatschappij.

Eerder hebben we gezien wat het gevolg is als investeringsmaatschappijen zich gaan bemoeien met de zorg voor de allerkleinsten. In 2014 waren duizenden ouders en kinderen de dupe van het flitsfaillissement van kinderopvangorganisatie Estro. De eigenaar van Estro had deze kinderopvang financieel leeg getrokken en volgehangen met schulden, waardoor met het eerste zuchtje tegenwind Estro failliet ging. Een buffer voor slechte tijden, als er minder economische groei is en er dus minder kinderen naar de opvang gaan, was er niet. Ouders en medewerkers kwamen hierdoor in grote problemen. Want waar kon hun kind nog naartoe en medewerkers waren opeens hun werk en inkomen kwijt. Gelukkig voor de investeringsmaatschappij kon Estro nog wel voor een schijntje worden doorverkocht aan een collega-sprinkhaankapitalist.

Zo veel mogelijk geld verdienen

Het doel van deze investeringsmaatschappijen in de kinderopvang is zo veel mogelijk geld verdienen met de zorg voor onze kinderen. Miljoenen euro's publiek geld voor de kinderopvang komt daarmee niet ten goede van opleidingen voor het personeel, een extra gezicht bij de baby's of een lager tarief. Nee, kinderopvanglocaties zijn onveilig en de miljoenen euro's belastinggeld komen terecht bij dubieuze vastgoedondernemers of aandeelhouders.

Maar de kinderopvang is geen markt, want de sector wordt voor ongeveer 70 procent uit publiek geld gefinancierd. Op deze manier winst maken ten koste van de zorg voor kinderen is onwenselijk. De kinderopvang is van ons allemaal. Als ouder wil je zeker zijn van goede zorg voor je kind. Een kinderdagverblijf moet goede zorg bieden, veilig zijn, investeren in scholing voor haar werknemers en een betaalbaar tarief hebben.

Geld moet naar de kinderen

Er moet daarom streng worden toegezien dat belastinggeld voor de kinderopvang goed wordt besteed. Winsten van kinderopvangorganisaties moeten binnen de kinderopvang blijven. Het toezicht moet worden verbeterd en ouders behoren goed geïnformeerd te zijn over de intenties van investeringsmaatschappijen. Gaat het geld naar de zorg van kinderen, naar de salarissen van de medewerkers of gaat het naar aandeelhouders? Ouders hebben het recht om dat te weten.

Gijs van Dijk (PvdA) is Tweede Kamerlid. Hij bereidt over dit onderwerp een wetsvoorstel voor met collega-Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks) en Peter Kwint (SP).