ANP
Volledig scherm
© ANP

‘Geef jongeren vanaf 16 jaar recht te stemmen’

OPINIEDe stemgerechtigde leeftijd moet van 18 naar 16 jaar, betogen zeven betrokken jongeren. Ons land zou het voorbeeld van België moeten volgen. ‘De jongste generaties worden het hardst geraakt door de uitwerkingen van het beleid dat we nu maken.’

3 reacties

 • B Zieleman

  1 week geleden
  Nee, ben tegen. Het is voor volwassenen al een legpuzzel, laat staan voor 16-jarigen, alhoewel sommige16-jarigen beter kunnen 'puzzelen' dan menigeen. Als je ziet hoe het onderwijs nu gegeven wordt, de taalproblemen/achterstand, het nog te veel kunnen indoctrineren van deze kinderen. Deze moet je niet opzadelen met politieke kwesties, laat ze maar lekker nog 2 jaar wachten en het liefst nog langer. Of ze moeten een eigen algemene jongerenpartij oprichten, een soort jeugdjournaal.
 • A.G. de Jong

  1 week geleden
  Als dat maar niet zo gaat als met het referendum. Dat mocht ingevoerd worden, totdat bleek dat de meeste mensen het ‘ongewenste’ vakje gingen roodkleuren. En toen moest het referendum weer snel worden afgeschaft! Is het nu zo dat de voorstanders van stemmen vanaf 16 jaar hopen dat er dan meer pro-Europa en voor rigide klimaatbeleid wordt gestemd? Dan voorspel ik dat als de mening onder jongeren weer omslaat dat dit ook weer teruggedraaid wordt. Politiek is opportunisme!
 • Arend van Faassen

  1 week geleden
  Als men op die leeftijd echt verstandige keuzes kunnen maken, prima. Maar dan ook de leeftijd van het jeugdstrafrecht maar naar die leeftijd verlagen. Ze zijn dan en voelen zich toch mede verantwoordelijk
 1. Mag een zorgverzekeraar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?
  2

  Mag een zorgverze­ke­raar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?

  Over wat er wel en wat er niet gedekt wordt door de zorgverzekering bestaan veel misverstanden. En hoewel je misschien niet altijd zin hebt om dat tot op de bodem uit te zoeken, kan je veel geld besparen door dat wel te doen. Vergelijkingssite Independer liet onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de belangrijkste misverstanden, deze keer: mag een zorgverzekeraar je weigeren voor de basisverzekering vanwege een slechte gezondheid?