Goed onderwijs is belangrijker dan hoogopgeleide leerlingen
OpinieScholen worden in Nederland beoordeeld op de hoeveelheid hoogopgeleiden die ze afleveren. Maar volgens Puck de Beer zegt dat niets over de kwaliteit van onderwijs. Ze vindt daarom dat we het idee moeten loslaten dat vwo beter is dan havo of vmbo.
Een middelbare school die leerlingen met havo/vwo binnenkrijgt en hen met een havo-diploma de wereld in stuurt, is een middelbare school die onder de maat presteert. De leerlingen kwamen immers op een ‘hoger’ niveau binnen, dan waarop ze vertrokken. Als dat te vaak gebeurt, verliest een middelbare school haar label ‘excellentie’.
Het lijkt misschien onbenullig, maar het is belangrijk voor een school om excellent te zijn. Als maatschappij zijn we er immers van overtuigd dat onze kinderen zo veel mogelijk kansen moeten krijgen om door te groeien en zichzelf te ontplooien. Ouders doen grondig onderzoek naar wat de beste scholen zijn en sturen hun kinderen daar vervolgens naartoe. Het probleem daarvan is alleen dat we in Nederland de scholen niet op de juiste manier waarderen.
Waardering
Laten we beginnen bij het begin. Hoe waarderen we de middelbare scholen nu? We combineren verschillende aspecten en vellen dan een oordeel over de school. Daarbij kijken we naar de ervaringen van leerlingen, de sfeer die er hangt en de resultaten die worden behaald. Dat laatste lijkt misschien onschuldig, maar legt over het algemeen meer gewicht in de schaal dan gedacht. Een school die veel vwo’ers binnenkrijgt, maar bijna alleen maar vmbo’ers aflevert, kiezen we niet. Conclusie? We waarderen een school op de hoeveelheid hoogopgeleiden die ze aflevert.
Het probleem hiermee is dat veel vwo’ers niet gelijk staat aan goed opgeleide vwo’ers. Kwantiteit is nog nooit gelijk geweest aan kwaliteit. Een school die alle havo/vwo’ers op weet te leiden tot vwo’ers is toch hartstikke goed bezig, denkt u nu waarschijnlijk. Dat kan, ja, maar het kan ook betekenen dat de verschillen tussen de niveaus vervaagd zijn. We vergeten maar al te vaak dat het verschil tussen vmbo, havo en vwo niet is wat je kan, maar hoe je denkt. Doordat we vwo beter vinden dan vmbo en ook beter belonen door middel van onder andere salarissen, bevestigen we telkens weer de mythe dat de vwo’ers beter zijn dan de vmbo’ers en havo’ers.
Ommezwaai
De oplossing is zowel simpel als heel erg lastig. Zo snel we het idee loslaten dat de ene groep beter is dan de andere, zal het probleem verdwijnen. Dan kijken we niet meer naar de hoeveelheid hoogopgeleiden die een school produceert, maar naar de manier waarop ze haar leerlingen vormt.
Het is een gedachtegang die niet door velen aangehangen wordt. Toch denk ik dat het belangrijk is om deze ommezwaai te maken. Op de juiste manier scholen waarderen, op basis van de kwaliteit van het onderwijs, is belangrijk. Hoe moet een directeur van een school die haar excellentie verliest door leerlingen die op havo/vwo instromen en op havo uitstromen dat oplossen? Moet hij dan langs basisscholen gaan om de leraren te vragen lagere adviezen te geven? Ik kan niet zeggen dat dát het soort onderwijs is waar ik voor wil strijden. U wel?
Puck de Beer (17) woont in Zwolle en is dit jaar Jonge Denker des Vaderlands.
Reageren? Mail naar opinie@destentor.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Die sleepwet, het voelt heel ongemakkelijk
Renate Wennemars schrijft twee keer per week over wat haar bezighoudt. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
JOUW MENING7
Stelling | Boeren moeten snel meer schadevergoeding krijgen voor de lage waterstand
Landbouwbedrijven zeggen jaarlijks voor miljoenen schade te lijden door lage grondwaterstanden als gevolg van drinkwaterwinning. Daarom bereiden ze een claim voor tegen drinkwaterbedrijven. -
PREMIUMColumn6
Je haat een columnist, of je houdt van columnist. Daar zit niets tussen
‘Stel nou dat,’ en hij likt aan zijn citroenijsje met discospikkels, ‘je wat vaker wat liever gaat schrijven. Met een minder gestrekt been erin, zeg maar.’ -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUMColumn5
Anti-abortus? Pro welk life en lijf ben je dan?
Stel nou dat in Nederland het stemrecht voor vrouwen verdwijnt. Dames, hartstikke bedankt voor de bewezen diensten, maar de heren nemen het roer over. Terug in de tijd. Idioterie? Absoluut. Ware het niet dat er een ander damesdilemma onder bloedheet vuur ligt. In Amerika. -
PREMIUMOPINIE2
‘Er is niets geleerd van de lessen van Pim Fortuyn’
Vandaag twintig jaar geleden werd Pim Fortuyn vermoord. Problemen die hij destijds benoemde spelen nu nog, waaronder immigratie, maar een serieus debat verzandt steeds in polarisatie, stelt Kamerlid Hans Smolders.