Jan Kok | Boomerang Fotografie
Volledig scherm
© Jan Kok | Boomerang Fotografie

‘Helmplicht is een lapmiddel, doe liever snel wat aan de fietsinfrastructuur’

Het onlangs gelanceerde idee voor een helmplicht bij fietsers, vooral 60-plussers, maakte veel reacties los. De fietsinfrastructuur verbeteren levert meer op, stelt geograaf Ton van Rietbergen.

2 reacties

 • gerrit van den Brink

  2 weken geleden
  Er kan zeker nog veel verbeterd worden in de fietsinfrastructuur. Fietspaden worden veel intensiever gebruikt en zijn op veel plaatsen hier niet geschikt voor. Ook zgn fietssnelwegen moeten zo aangelegd worden dat er rekening mee gehouden wordt dat fietsers ook snel en efficient dorpen en steden kunnen passeren. Vaak lopen goede fietspaden tot de randen van de bebouwing, binnen de bebouwing zijn het nu vaak hobbelige tegelpaden die allemaal naar het centrum leiden
 • Willem Heerema

  4 weken geleden
  Liever iets aan de fiets-infrastructuur? Volgens mij zou er als het gaat om het verhogen van de veiligheid als eerste eindelijk eens moeten worden begonnen met voorlichting en handhaving mbt afleiding door de smartphone.
 1. Vraag van de week | Fietshelm verplichten voor 60-plusser? ‘Van de pot gerukt’
  PREMIUM
  LEZERSREACTIES

  Vraag van de week | Fietshelm verplich­ten voor 60-plus­ser? ‘Van de pot gerukt’

  Lezers reageerden massaal op de vraag of 60-plussers verplicht een fietshelm moeten gaan dragen als ze de e-bike rijden. Volgens het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid scheelt dat 80 doden per jaar. Een poll op de site leerde echter dat een groot deel van de 5000 deelnemers vindt dat er een helmplicht moet komen voor iedere e-bike-fietser (ongeacht leeftijd).