Staatsbosbeheer wijst bosbezoekers op de kwetsbaarheid van de natuur. Steeds vaker laten baasjes hun hond loslopen waar dat niet mag.
Volledig scherm
PREMIUM
Staatsbosbeheer wijst bosbezoekers op de kwetsbaarheid van de natuur. Steeds vaker laten baasjes hun hond loslopen waar dat niet mag. © Caspar Huurdeman

Hondenverbod in natuur? ‘Maak liever grotere natuurgebieden’

OPINIEBoswachters van Natuurmonumenten zijn het beu dat loslopende honden wild opjagen en soms reetjes doodbijten. Ze overwegen een hondenverbod in hun natuurgebieden. Boswachter Harco Bergman is ook wel eens moedeloos van de discussie over aanlijnen, maar een hondenverbod gaat zijn werkgever Staatsbosbeheer te ver.

10 reacties

 • wilma aalvanger

  4 weken geleden
  Mijn ervaring is dat mensen zonder honden veel meer schade aanrichten dan mensen met honden. Bij ons in het hondenbos lopen herten gewoon rond en ik kan er met mijn hond rustig naar staan kijken.. We hebben meegemaakt dat er dan mountainbikers langs kwamen, waardoor de herten vluchten. Op andere plekken, waar mensen zonder hond komen, zie ik veel meer zwerfafval, kinderen die in het bos verstoppertje spelen, enz. enz.
 • Frank Appels

  4 weken geleden
  Of de hond -wolf maakt ze dood, of de jager schiet ze dood. Bij dat laatste krijgt de terreineigenaar veel geld van de jagers
 • Roy Wesselink

  1 maand geleden
  De goeden moeten weer lijden onder een paar slechte, maar omdat er zo weinig mensen voor handhaven zijn kan het haast niet anders totdat er meer handhaving op straat /bos komt
 • M.H. van den Brink

  1 maand geleden
  Je kunt de achteruitgang in de natuur niet aan één oorzaak toeschrijven. Regels zijn er niet voor niets, maar ik bespeur selectieve verontwaardiging. Katten doden meer dieren dan honden, maar ja, die kun je niet aanlijnen, wel achterlaten op de camping, waarna zij verwilderen.
 • Miranda Jansen

  1 maand geleden
  Tegenwoordig kun je nergens meer gewoon wandelen in de natuur en van de rust genieten! Overal loslopende lawaaiige, blaffende honden die de rust verstoren. Er zijn veel te veel honden, met veel te veel baasjes die hun hond niet aangelijnd hebben op plekken waar dat wel verplicht is. Het zou goed zijn als er verschillende plekken zijn waar honden wel vrij mogen lopen, maar dat moet niet overal zijn.