Eddy van Hijum en Theo Rietkerk vinden dat de provinciale verkiezingen worden gekaapt door de landelijke politiek
Volledig scherm
PREMIUM
Eddy van Hijum en Theo Rietkerk vinden dat de provinciale verkiezingen worden gekaapt door de landelijke politiek © ANP

‘Houd voor elke provincie een aparte verkiezing’

OPINIEOrganiseer per provincie een verkiezing en niet in twaalf provincies tegelijk, zeggen politici Eddy van Hijum en Theo Rietkerk. ‘Provinciale Statenverkiezingen zijn steeds meer een populariteitspoll over het kabinetsbeleid en de regeringspartijen. Statenverkiezingen moeten gaan over thema’s en kandidaten in de regio.’

3 reacties

 • Ger Renting

  4 maanden geleden
  Heel goed gedachten-experiment, om aldus eindelijk verlost te zijn van die hijgerige landelijke partijpolitieke belangen en te focussen op de provinciale situatie. Het opent misschien wel meer mogelijkheden voor regionale 'provincie-eigen' politieke partijen. Alleen zie ik (mede door de mogelijkheid tot 'locale kleuring') nog niet zo snel hoe dit vertaald zal worden naar de 1e Kamer. Maar dit is een kwestie van inventief uitwerken?
 • Dikkie Knecht

  4 maanden geleden
  Oja… stel dat VVD en D66 hun macht kwijt raken. Dus laten we snel maar even wat anders bedenken. Houd nou toch op, als een zittende regering zn werk goed doet hoeft het niet bang voor de toekomst te zijn. Nu duidelijk wordt dat de burgers hun werkwijze door hebben en regering de burger uit het oog verliest komt men met dit? Nee dus. Praat dan maar over wel of geen zomertijd…ook een vergeten onderwerp die dan gelukkig niet teveel invloed op de knip en burger heeft.
 • A van Klaveren

  4 maanden geleden
  Het is nu eenmaal zo dat de eerste kamer alle wetten na de tweede kamer moet behandelen en dus is er altijd sprake van landelijke politiek. Spreiden van de verkiezingen is niet wenselijk omdat dan de uitslag van een provincie invloed heeft op die van een andere provincie. Ook zetels per provincie is vreemd omdat een partij in elke provincie zetels kan hebben. Je gaat dan richting een districtenstelsel en hebt dan niet meer een evenredige zetelverdeling.