Kabinet schuift stikstofcrisis door naar opvolger
CommentaarVeel minder varkensboeren dan gedacht maken gebruik van een opkoopregeling. Het is de zoveelste tegenvaller voor het kabinet, dat er maar niet in slaagt een oplossing te vinden in het slepende stikstofdossier.
Door de coronacrisis is de stikstofcrisis weliswaar wat op de achtergrond geraakt, maar daarmee is ze niet verdwenen. Vorig jaar zette de rechter een streep door allerhande bouwprojecten omdat Nederland niet voldoet aan Europese afspraken over natuur. Doordat er te veel stikstof wordt uitgestoten, slaan er meer stikstofverbindingen als nitraat en ammoniak neer in de natuur. Die veroorzaken veel schade.
Het kabinet zette een commissie onder leiding van oud-minister Johan Remkes aan het werk en beloofde een snelle oplossing. Maar tot dusver is alleen de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen overdag tot 100 kilometer per uur ingevoerd. Een maatregel om boeren te verplichten hun beesten minder eiwitrijk voedsel te voeren werd na maanden van protest afgeblazen. De veevoermaatregel zou toch niet genoeg opleveren, gaf landbouwminister Carola Schouten toe.
En nu dreigt ook de vrijwillige uitkoopregeling van varkenshouders, die door het kabinet als oplossing voor de stikstofcrisis werd gezien, uit te lopen op een farce, zo ontdekte onderzoeksplatform Investico. Te weinig varkensboeren gaan eraan meedoen en de uitkoopregeling blijkt ook nog eens vooral aantrekkelijk voor boeren die al een relatief schone stal hebben. Terwijl het kabinet juist van verouderde, meer vervuilende bedrijven af wil.
Het kabinet blijft volhouden dat er geen probleem is. Door op papier wat te schuiven met verwachte stikstofvermindering in de toekomst, kan er volgens het kabinet nu toch gewoon worden gebouwd. Een risicovolle strategie, want dat nemen van een voorschot op de toekomst was nou precies de reden dat de rechter een streep zette door het vorige stikstofbeleid. Het lijkt er dan ook verdacht veel op dat Rutte-3 uit onmacht de problemen doorschuift naar zijn opvolgers. Dat zou betekenen dat na 17 maart 2021, als de formatie van een nieuw kabinet begint, er alsnog impopulaire maatregelen moeten worden doorgevoerd. Dat is geen erfenis om trots op te zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Lezersreactie | ‘Tom de Nooijer is een soort Thierry Baudet van Oldebroek’
Jan B. Kaiser reageert op het artikel Winnaar CVO mist de collegeboot van Oldebroek door ‘stijl, houding en standpunten’. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
11
Ik groeide als puber op in de jaren 90: naakt was overal te zien, ook op tv
Journalist Debby Gerritsen duikt in de actualiteit en schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen.
-
JOUW MENING11
Stelling | Bevrijdingsfestivals moeten altijd gratis zijn
Bevrijdingsfestivals hebben het financieel moeilijk. Groningen ziet zich als eerste genoodzaakt kaartjes te verkopen om de begroting rond te krijgen. Het zou om een landelijke proef gaan. -
PREMIUMColumn
Hier mama, prachtige bloemen uit eigen tuin
Renate Wennemars schrijft twee keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMcolumn8
Afschaffen, ál die feestdagen
Stel nou dat we Moederdag afschaffen. Moven met die dag voor het moesje. Waarom? Het is veel te zielig voor de kinderloze dames. En heren. En alles wat daartussenin zit.