Ingeënt of genezen, dan mag je naar binnen in een Duits café. Het zogenoemde 2G-systeem.
Volledig scherm
Ingeënt of genezen, dan mag je naar binnen in een Duits café. Het zogenoemde 2G-systeem. © AFP

Lezers over 2G-systeem tegen corona: ‘Het schept een gevaarlijk precedent’

LEZERSREACTIES I POLLIn Duitsland is het in sommige staten al ingevoerd: 2G. Dat systeem houdt in dat alleen gevaccineerden en van corona genezen personen toegang krijgen tot bepaalde sectoren zoals horeca en festivals. Het kabinet wilde 2G ook inzetten in de strijd tegen de torenhoge coronacijfers, maar kreeg er geen meerderheid voor in de Tweede Kamer

7 reacties

 • B Zieleman

  5 dagen geleden
  Zoals ik vaker geopperd heb: maak een leegstaand ziekenhuis geschikt of zet de mobiele ziekenhuizen van het leger in, de ziekenverzorgenden van het leger speciaal coronatechnisch opleiden en zo ontzorg je de gewone zorg! Mensen die zich niet willen laten vaccineren weten wat de gevolgen kúnnen zijn, maar dan heb je niet al die ellende op straat en social media wat nu gebeurd. Is dát nou zo moeilijk?
 • Ciska Prins

  1 week geleden
  Die Hard anti vaxxers krijg je niet gevaccineerd. Never. Die geloven niks , voelen zich een Rosa Parks, wat ze niet zijn. Maar er valt nog wel een groep te bereiken, er zijn nog veel meer redenen te benoemen waarom mensen geen vaccin willen. Sommigen zijn er oprecht bang voor. Dan moet je als overheid de dialoog aangaan en inzetten op locaal niveau, in plaats van alle gevaccineerden op 1 hoop te gooien. Ik vind dat er veel te veel gewezen wordt. Gemiste kans.
 • A.G. de Jong

  1 week geleden
  Eigenlijk grappig hoe de argumenten om mensen te dwingen om maar een vaccin te nemen steeds veranderen. Eerst was het ‘groepsimmuniteit’, om kwetsbaren te beschermen. Maar nu wordt al toegegeven dat dit niet mogelijk is met Corona. Daarna was het dat ongevaccineerde mensen virussen verspreiden en er debet aan zijn dat er mutaties optreden, maar ongevaccineerden blijken nu net zo besmettelijk. En nu is het weer om ongevaccineerden te beschermen (paternalisme). Wat zal het argument morgen zijn?
 • Yvonne Veld

  1 week geleden
  We moeten solidair zijn met elkaar. Solidair met de "niet gevaccineerden" omdat die anders "niets meer mogen". Diegenen die om medische redenen niet gevaccineerd zijn daargelaten. Maar hoe solidair zijn de antivaxxers eigenlijk met de rest van nl., met de mensen wiens operaties en behandelingen worden uitgesteld of geannuleerd? Het virus de wereld uitwerken is ieders verantwoordelijkheid. Laat de bewust antivaxxers alle (toegangs)testen zelf maar eens betalen. Kijken hoelang ze dat volhouden.
 • G.J. Algra

  1 week geleden
  2 G is niet om ongevaccineerde mensen uit te sluiten, maar om ze te beschermen tegen infectie met het Corona virus. Gevaccineerde mensen kunnen het virus met zich meedragen zonder dat ze er last van hebben. Hiermee zouden ze juist ongevaccineerde mensen kunnen besmetten in een drukke omgeving zoals bars en concerten. Zij lopen dan kans om ernstig ziek te worden, ziekenhuis opname of zelfs op ic te belanden. Juist om dit te voorkomen moeten we overgaan naar 2 G. Bescherming van de zwakste.
 1. Mag een zorgverzekeraar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?
  2

  Mag een zorgverze­ke­raar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?

  Over wat er wel en wat er niet gedekt wordt door de zorgverzekering bestaan veel misverstanden. En hoewel je misschien niet altijd zin hebt om dat tot op de bodem uit te zoeken, kan je veel geld besparen door dat wel te doen. Vergelijkingssite Independer liet onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de belangrijkste misverstanden, deze keer: mag een zorgverzekeraar je weigeren voor de basisverzekering vanwege een slechte gezondheid?