Een houtkachel.
Volledig scherm
PREMIUM
Een houtkachel. © Foto: Bert Beelen

Lezers over houtrook: ‘Geld besparen, ten koste van andermans gezondheid’

LezersreactiesActiegroep Stop Houtstook Nu wil een verbod op houtkachels en demonstreerde tegen de verkoop van haardhout bij een bouwmarkt in Apeldoorn. De mening dat er snel iets gedaan moet worden wordt gedeeld door veel lezers. ,,Roken? Samen lossen we het op”, was jarenlang de tabaksslogan. Maar er werd helemaal niks samen opgelost”, is een van de reacties met een verwijzing naar de rook van kachels.

18 reacties

 • Joost Langezwaal

  2 weken geleden
  Klaas Liefers U hebt helemaal gelijk, in Nederland hebben we overwegend zuidwesten wind. In die omstandigheden komt er relatief warme lucht van zee. E.e.a. zegt echter weinig over de windrichting op een bepaalde dag, die behoorlijk kan variëren. Wij stoken de houkachel meestal als het echt koud is, en doorgaans is dat als de wind overwegend vanuit het Oosten komt. Dat zal bij u ook wel zo zijn.
 • Klaas Liefers

  2 weken geleden
  Joost langezwaai Gebrek aan kennis en info heb je pas als je beweerd dat de wind steeds draait In Nederland is de wind richting hoofdzakelijk zuidwest en dat vooral in de herfst en winter wanneer de houtkachel brand
 • Joost Langezwaal

  2 weken geleden
  Ik heb een app mbt luchtkwaliteit, en buren die klagen over fijnstof als ze een houtvuurtje ruiken. Als de lucht 2x of meer fijnstof bevat van industrie, verkeer en buitenland (Ruhrgebied) hoor je ze niet, maar een vleugje houtrook en het is mis. Gebrek aan kennis en info. En wie klaagt over 'elke dag' of 'de hele winter' is meestal onnodig drama aan het maken: de wind draait immers vaak?
 • R Sprangers

  2 weken geleden
  mensen die nu nog met hout stoken midden in de. woonwijk zijn egoïsten, mijn dochter was verplicht om in haar nieuw gebouwde huis verluchtingsroosters te plaatsen. Nou ze hebben alles moeten dicht kleven want ze worden door hun buurman heel de dag uitgerookt. Maar als je klacht indient bij de gemeente is niemand thuis
 • Patricia Erp

  2 weken geleden
  Stook je houtkachel zoveel je wilt, maar houd de rook op je eigen erf. Of ben je daartoe niet mans genoeg?