Medewerker Maurice van Circulus leegt in Apeldoorn een ondergrondse container met restafval. Veel gemeentes zitten nog op te veel restafval per inwoner.
Volledig scherm
PREMIUM
Medewerker Maurice van Circulus leegt in Apeldoorn een ondergrondse container met restafval. Veel gemeentes zitten nog op te veel restafval per inwoner. © Rob Voss

Lezers over slecht scheiden van afval: ‘Ik vraag niet om al dat plastic’

LEZERSREACTIESVeel inwoners van deze regio bieden te veel restafval aan. Uit de reacties van lezers blijkt dat vaak niet duidelijk is wat er wel en niet in de bak mag voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons (pmd). Ook wijzen ze naar producenten: ,,Zouden de leveranciers van het verpakkingsmateriaal niet beter opgevoed moeten worden?’’

6 reacties

 • René Gerritsen

  3 maanden geleden
  Het is gewoon te onduidelijk. Vroeger mochten chips zakken niet bij het PMD, nu weer wel... In de ene gemeente wel afbreekbare plastic zakken in de groene container (handig voor in de keuken!), in de ander krijg je daar mogelijk een boete voor... Eén pizzadoos bij het oud papier schijnt een kuub aan oud papier waardeloos te maken... Je hebt zo ongeveer een master in de scheikunde nodig, om het nog te volgen. En dat terwijl onderzoek na onderzoek aantoont dat nascheiden beter en efficiënter is.
 • Jaap De vries

  3 maanden geleden
  Ik vrees dat er geen goed alternatief voor plastic is. Stel dat het volledig afbreekbaar zou zijn? In het verleden is er een plastic soort ontwikkeld op basis van zetmeel...waarom wordt dit niet gebruikt? Vraag ik mij dan af..? Of is dat niet bruikbaar bij etenswaren? Technisch gezien is dat de grootste vervuiler.. daar zou eens naar gekeken moeten worden.
 • J Verboom

  3 maanden geleden
  Ga terug naar vroeger. Inmiddels is bewezen dat het volledig aanbieden van afval beter werkt daarnaast in deze tijd van kostbare energie is het wellicht beter om het afval te verbranden door de energie die hier vanaf komt kan elektra opgewekt worden maar ook gebruikt worden voor warmte projecten. Natuurlijk moeten er wel filters zijn die de schadelijke stoffen kunnen opvangen, lijkt me met de technieken van tegenwoordig toch goed te doen.
 • Henny Arends

  3 maanden geleden
  Ga met je boodschappentas en fiets zelf inkopen doen, en kijk wat je allemaal zonder verpakking kan krijgen. En heb je een tuin, dan maak compost van je groenafval. Afval minderen begint bij de manier van boodschappen doen.
 • Robbert Scholten

  3 maanden geleden
  Ik ben al dat afval scheiden vaak meer dan zat er is ipv minder afval de laatste twintig jaar onnoemelijk veel afval bij gekomen,met name allerlei kartons,zogenaamd duurzaam plastic,karton met plastic ad binnenkant,met plastic versterkte boodschappen tassen,ikdoe het allang niet meer kritisch en belazer wekelijks de boel,het kan me niet meer schelen