Linda uit Deventer: 'Oordeel niet te hard als iemand geen mondkapje draagt’
OPINIEDinsdag gaat de mondkapjesplicht in, maar niet voor mensen die dat door ziekte niet kunnen. Er zijn volgens het Longfonds 1,2 miljoen Nederlanders met longproblemen, dus heb niet gelijk een oordeel klaar als je ziet dat iemand geen mondkapje draagt, betoogt Linda van der Kwast in deze ingezonden bijdrage.
Delen per e-mail
Twee vijandige ogen kijken mij van boven een lapje doek aan. Tussen ons is het stil, maar in de ruimte tussen haar en mij hangen bijna tastbaar de verwijtende woorden.
Verschrikt kijk ik haar aan. Nog steeds kan ik nauwelijks ademhalen en sta ik te trillen op mijn benen, onder de indruk van wat er is gebeurd.
Wat het deze keer anders maakt is dat ik lopend de ruimte binnenga, en niet op een bed of in een rolstoel vanuit de verpleegafdeling of de spoedeisende hulp
Een onderzoek, dat ik de afgelopen maanden vaak heb ondergaan en voor mij heel gewoon zou moeten zijn. Een naald in mijn arm voor de contrastvloeistof. De onderzoekstafel die door de scanner gaat. Een computerstem die klinkt: ‘Adem in. Adem vasthouden. En weer doorademen.’ Ik ken het al te goed. Wat het deze keer anders maakt is dat ik lopend de ruimte binnenga, en niet op een bed of in een rolstoel vanuit de verpleegafdeling of de spoedeisende hulp.
Spannend vind ik het. Al weken spelen de vragen door mijn hoofd. Is het gezwel al kleiner geworden? Is er nog iets te zien van de twee inwendige bloedingen in mijn buik?
Scherpe steek
Achter mij weet ik de deur naar de kleedkamer. Links voor mij bevindt zich de andere ingang naar deze ruimte. De deur naar de spoedeisende hulp. Onrustig beweeg ik heen en weer op de tafel en meteen voel ik een scherpe steek van het naaldje in mijn arm. Dit gevoel ken ik. Ik probeer te slikken, maar mijn keel zit nu dicht en ik voel hoe de eerste traan over mijn wang naar beneden glijdt. Na een paar minuten zijn we klaar en opgelucht loop ik terug naar de kleedkamer.
Mijn handen trillen en de tranen stromen inmiddels ruim. Alles komt eruit. De angst, het machteloze gevoel, de paniek; alles waar die eerdere keren geen ruimte voor was. Een lange tijd blijf ik daar zo zitten; zo kan en wil ik niet door de hal van het ziekenhuis lopen. Uiteindelijk sta ik toch op en ik begeef mij naar de uitgang; ik wil hier weg. Weg van de herinneringen. Bijna ben ik bij de draaideur naar buiten wanneer ik haar tegenkom; “Jij moet een mondkapje dragen!”
Bijna ben ik bij de draaideur naar buiten wanneer ik haar tegenkom: ‘Jij moet een mondkapje dragen!’
Geschrokken staar ik haar aan. Er komt geen woord over mijn lippen. Het enige wat ik weet is dat ik naar buiten wil. Dat ik weer normaal adem wil halen. Dat ik mij veilig wil voelen. Haar woorden galmen door de ruimte; mensen om ons heen blijven staan en kijken naar haar en naar mij.
Het is uren later wanneer ik weer thuis ben en tot rust ben gekomen, dat het goed tot mij doordringt wat er die middag is gebeurd. Wat is er gebeurd met begrip en medeleven? Het vertrouwen in de ander? Het werk dat we al jaren doen om te zorgen dat iedereen mee kan doen in onze samenleving?
Voorzichtig
Ik kan veel. Ik houd meer dan 1,5 meter afstand van de mensen die ik tegenkom. Alleen voor het hoognodige ga ik naar buiten. En iedere keer wanneer ik buiten iets aanraak, desinfecteer ik mijn handen. Maar wat ik niet kan, is rustig ademhalen.
Een snel rondje op Google leert mij dat ik niet de enige ben. Er zijn in Nederland 1,2 miljoen mensen met longproblemen. Trauma is niet te zien aan de buitenkant. Net zoals kanker, PTSS, mishandeling, verkrachting, astma of elke andere longaandoening. Maar de gevolgen zijn wel voelbaar binnenin. Ook wij willen rustig ademhalen.
Linda van der Kwast uit Deventer schrijft en spreekt over emoties en sensitiviteit en is ambassadeur bij Samen Sterk zonder Stigma.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
opinie Nieuwe wet zal tweede toeslagendrama creëren
Bij het bestrijden van uitkeringsfraude werkte de overheid met een algoritme om dat te sporen. De rechter verbood het. Toch komt er een nóg ingrijpender wet. Kitty Jong waarschuwt voor een nieuw drama. -
PREMIUM
CARTOON | Dirkjan van donderdag 14 januari
De Stentor neemt je dagelijks mee in de avonturen van Dirkjan, de grappige antiheld. -
PREMIUM
column Ons wankele kaartenhuis staat alleen nog overeind omdat opa's en oma's mogen oppassen
Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Jouw mening Stelling | Het invoeren van een avondklok is nu echt nodig
Premier Mark Rutte maakt vanavond bekend in hoeverre de huidige coronamaatregelen worden verscherpt. Eén van de onderwerpen die nog op tafel liggen, is een avondklok. Burgemeesters zijn tegen. -
PREMIUM
update Feestje vieren en stiekem je nagels laten doen: steeds minder naleving coronaregels in regio IJsselland
Tientallen feestjes, nagelstudio's die stiekem open gaan en een toenemende drukte op de weg. Veiligheidsregio IJsselland maakt zich grote zorgen om het naleven van de coronamaatregelen in de regio rond Zwolle en Deventer. Ondertussen wordt met angst en beven uitgekeken naar de komst van de Britse variant van het virus naar deze regio.
-
PREMIUM
Platform Vlieghinder wint belangrijke slag om Teuge bij Raad van State: provincie moet verantwoording afleggen
In een opmerkelijke uitspraak heeft de Raad van State vandaag Provinciale Staten van Gelderland keihard op de vingers getikt. De provincie heeft serieus gefaald in de rechtsbescherming van omwonenden van vliegveld Teuge en de Raad van State spreekt daarbij van een ‘onaanvaardbaar gat’. -
PREMIUM
Topzomer lonkt voor vakantieparken in Oost-Nederland: ‘Mensen nemen het zekere voor het onzekere’
Vakantieparken in Oost-Nederland maken zich op voor een drukke zomer. De onzekerheid rond corona leidt tot aanmerkelijk meer vroege boekingen voor de zomerperiode. -
PREMIUM
Corona-extraatje van 150 euro voor Deventer ambtenaren valt slecht: ‘Ongepast in deze tijd’
Een extraatje van 150 euro netto voor alle ambtenaren van de gemeente Deventer. Als dank voor hun extra inzet en het moeten thuiswerken sinds in maart corona de wereld veranderde. De uitkering valt verkeerd bij de VVD, dat spreekt van een slecht signaal. ,,Ambtenaren hebben hun werk nog en hoeven niet zoals vele anderen te vrezen voor hun baan.”