‘Meer vliegen is gewoon geen optie’
OpinieHet kabinet moet haast maken met het verduurzamen van de luchtvaart, vindt Suzanne Kröger. Tickets duurder maken is één middel. Geen vliegveld in Lelystad een tweede.
Reageren of zelf een opinie insturen? Mail naar opinie@destentor.nl
De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden brieven en artikelen te weigeren, redigeren of in te korten.
Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastrastructuur en Waterstaat, hield onlangs een warm pleidooi voor duurzame luchtvaart. Maar ondertussen wil ze wel hard doorgroeien met Schiphol, Lelystad Airport en andere regionale vliegvelden. Met groeiende CO2-uitstoot en overlast tot gevolg. En dat is precies het probleem. Iedereen is vóór verduurzaming van de luchtvaart.
Schotel ons geen groene dromen voor die u niet waarmaakt. Toon lef en laat u niet ‘Schiphollen’
Het zou geweldig zijn zonder CO2-uitstoot en overlast de hele wereld over te kunnen vliegen. Een droom. Letterlijk, want de technologie laat nog zeker twintig jaar op zich wachten en als we dat wondervliegtuig eindelijk hebben, duurt het nog jaren voordat de sector geheel is overgestapt. En die tijd hebben we niet. Dit kabinet wil doorzetten met de plannen voor tienduizenden extra vluchten. Van alle sectoren groeit de CO2-uitstoot van de luchtvaart het hardst. We vragen van burgers dat ze zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s kopen, terwijl aan de andere kant de luchtvaartsector gewoon mag doorgroeien.
Als iedereen moet verduurzamen, waarom de luchtvaart dan niet? Recente cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving tonen dat het aantal mensen dat ernstige hinder heeft van Schiphol met 50 procent is gestegen. De bewering van Schiphol is dat vliegtuigen steeds stiller worden, maar dat valt vies tegen. Tienduizenden mensen hebben geen rustige nachten meer. En de overlast zal exponentieel groeien als Lelystad Airport opent, omdat de vluchten van en naar het vliegveld extra laag over de Veluwe en Overijssel gaan.
Goedkoop
Hoe ziet de toekomst van de luchtvaart er dan uit? Het eerlijke antwoord is dat groei geen optie is. Meer vliegen betekent meer CO2-uitstoot en dat staat haaks op het Klimaatakkoord van Parijs. De plannen voor Lelystad Airport moeten van de baan, en we moeten zorgen dat we het aantal vluchten dat we nu hebben, zo goed mogelijk benutten. Een reële prijs voor tickets is een eerste stap. Voor 35 euro naar Barcelona kan echt niet meer. Vliegen is goedkoop omdat alle kosten worden afgewenteld op de maatschappij en het milieu. Geen accijns op kerosine, geen btw op tickets en personeel van sommige prijsvechters wordt uitgebuit. Zo kan het treinkaartje nooit concurreren. Liefst 40 procent van de vluchten vanaf Schiphol is binnen Europa. Daar zou de trein een alternatief voor kunnen zijn.
Lef
Dat vraagt om politieke lef: een vliegtaks instellen en ‘nee’ zeggen tegen de lobbyisten van Schiphol. De minister heeft de komende maanden de kans het roer om te gooien. Maar dan moeten we wel voorbij de naïeve ‘oplossingen’, zoals CO2-compensatie voor gemaakte vluchten. Echte technologische oplossingen komen uit de luchtvaart, als de sector doorkrijgt dat het ons ernst is. Dat we hun uitzonderingspositie niet meer pikken. Dat ook zij moeten werken aan klimaatdoelen.
Suzanne Kröger is Tweede Kamerlid voor GroenLinks.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMcolumn2
Help! Ik vergrijs en de markt regeert!
Buurman schrijft elke week over zijn leven en kijk op de maatschappij. -
PREMIUMcolumn
Hooligans, huiligans en homo-zijn
Stel nou dat we relschoppers in plaats van een straf een taak geven. Verplicht zes keer per jaar met een oudere fan naar het stadion. Wedstrijd loeren. Daarna een jonge jenever met suiker drinken, een beetje napraten en afsluitend een kroketje. -
PREMIUM16
Goedkoop tanken? Volgende week loont het om zelfs 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zó hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro, wat vergeleken met de Nederlandse prijzen nu minimaal 40 cent per liter lager is. Loont het om daarom ver om te rijden om te tanken? -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUMCOLUMN1
Douchen op de sportclub, dat schept vertrouwen
Stel nou dat u heden ten dage als jongere een teamsport zou doen. Lekker ballen met de voet of hand. U bent een jaar of 14, prima puber. Zou u onder de pomp stappen na een training of wedstrijd?
-
PREMIUMColumn
Worden we met z’n allen labbekakkerig?
Stel nou dat we vaker lik-op-stukbeleid zouden voeren? De burgemeester in Roosendaal heeft daar een schitterend voorbeeld van gegeven. Hij daagt relschoppers uit op de stormbaan van commando’s. In plaats van een dagje papier rapen, konden de knapen elkaar van de grond slepen na een dag intens kapotgaan. -
PREMIUMLezersreacties
Lezers over vrouwelijke ambtsdragers in Zwolse kerk: ‘Wanneer gaan ze nou eens met de tijd mee?’
Het artikel ‘Zwolse kerk negeert afspraak en benoemt vier vrouwelijke ambtsdragers: ‘Het is niet netjes’ levert veel reacties op van lezers. ‘Man en vrouw zijn gelijk. Dus hebben gelijke rechten. Overal en altijd. Dus ook binnen geloofsgemeenschappen', schrijft Hans Invernizzi. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.