Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Moeten we stoppen met het ‘gebruiken’ van paarden voor sport of hobby of slaan dierenactivisten door?

OpinieDieractivisten verstoorden eind vorige maand nog het EK paardensport. Is de kritiek die zij de laatste tijd steeds vaker uiten terecht of slaan we door, omdat er wel erg snel wordt gesproken over dierenmishandeling?

Als God in Frankrijk

Er zullen ongetwijfeld dieren zijn die het niet goed hebben, maar ik denk dat meer dan 75 procent van alle gehouden dieren leeft als God in Frankrijk. Zeker de dieren die topsport bedrijven worden heel goed verzorgd. Als wij onze ouderen op dezelfde manier zouden vertroetelen, zouden die er ook een stuk beter voor staan. De activisten moeten begrijpen dat een paard niet gedwongen kan worden om over balken te springen. Alleen omdat het dier het leuk vind en dit door middel van jarenlange training geleerd heeft, zal hij dat doen.

Henk Compagner, Staphorst

Een paard is geen mens

Ik heb veel ervaring met paarden en ben altijd weer verbaasd hoe een paard reageert wanneer je het onder het zadel hebt. Als je op een manier rijd waardoor het paard zichzelf kan zijn, zonder dwang of pressie, laat het paard merken dat hij er veel plezier aan beleeft. Dat laat hij zien door het orenspel en zijn actieve houding. Als een paard niet goed in zijn vel zit, kun je dat meteen zien aan de vacht en conditie. Mensen moeten zich ook realiseren dat een paard een dier is en geen mens. Het denkvermogen is ook niet zo ontwikkeld dat een dier over dit soort dingen nadenkt.

Dieren zullen altijd door de mens beschermd moeten worden, dat is een verplichting die de mens door de eeuwen heen steeds meer op zich heeft genomen. Als we dat niet doen, krijg je toestanden zoals in de Oostvaardersplassen. Door dieren goed te verzorgen en hen goed voer en aandacht te geven, kunnen dieren hun beste zelf zijn. Uit onderzoek van het Trendpanel Paard blijkt ook dat maar 4 procent van de Nederlanders kritisch is over het bezit en berijden van paarden. Aandacht voor het houden en gebruiken van dieren is dus prima, zo lang je maar goed het welzijn in de gaten houd. Anders moet je inderdaad ingrijpen.

Harry Boertjes, Dedemsvaart

Geef ze geen aandacht

Dierenwelzijn moet voorop staan, maar de mensen die met dieren werken weten vaak het beste wat goed is voor de dieren. Ik heb het idee dat dierenactivisten protesteren zonder dat ze weten wat er precies gebeurt met de dieren. Ik denk dat er meer leed is onder onze huisdieren dan bij de dieren die gehouden worden in dierentuinen, dolfinaria of shows met roofvogels en paarden. Jammer dat de kleine groep activisten zoveel aandacht krijgt van (vooral) de media.

Yolande Radoux, Harderwijk