De nieuwe pensioenwet pakt niet goed uit voor gepensioneerden, waarschuwen Arie van Alphen en Rob de Brouwer.
Volledig scherm
PREMIUM
De nieuwe pensioenwet pakt niet goed uit voor gepensioneerden, waarschuwen Arie van Alphen en Rob de Brouwer. © Hollandse Hoogte / ANP XTRA

‘Nieuwe pensioenwet is een historische fout’

OPINIEDe Eerste Kamer behandelt volgende week de nieuwe pensioenwet. Volgens Arie van Alphen, voorzitter van seniorenorganisatie KBO Gelderland en pensioenadviseur Rob de Brouwer is de wet een kardinale fout. ‘We gaan naar een stelsel waarin we feitelijk deelnemen in een beleggingsfonds.’

31 reacties

 • P.A. Buitenhuis

  2 weken geleden
  De grootste blunder is vasthouden aan een rekenrente die door de DNB wordt vastgesteld. Alsof pensioenfondsen het geld op een spaarrekening zetten. Er wordt doelbewust belegd, ook rekening houdend met "besmette aandelen"(wapens, kinderarbeid etc.) In de jaren dat ik pensioenfondsbestuurder was (vergoeding € 2.000 per jaar) zag ik de reserves met vele miljarden oplopen, maar de fondsen mochten niet indexeren door die rare koppeling aan de rekenrente.
 • H.J. Z wart

  2 weken geleden
  De pensioenfondsen leggen in het nieuwe systeem een pot geld aan om neergaande beursresultaten op te vangen, waardoor de uitkeringen op nivo kunnen blijven. Door dit instrument in te richten, geven de fondsen dus aan dat zij geen vertrouwen hebben in de werking van het systeem. Immers als het systeem solide is, is deze buffer overbodig. Wat als de beursen dusdanig in storten dat de buffers ontoereikend zijn? Dan moet elke pensionering bloeden.
 • Joost Van Zutphen

  2 weken geleden
  Onzin. Pensioenfondsen waren altijd beleggingsfondsen. De werknemers en/of vakbonden kiezen echter hun vertegenwoordigers in de besturen van de pensioenfondsen. Die door ons gekozen mensen zorgen dat er onrendabele beleggingen komen (veel in Europa, weinig olie, kinderarbeid en wapens). Hierdoor worden rendementen lager en kunnen pensioenen niet gegarandeerd worden. Dat ligt aan ONS stemgedrag, aan niets anders.
 • Sandrina Aar

  2 weken geleden
  Overheid: Als U alles pikt,pikken wij alles van U. Nederlanders hebben slappen knieën Donderdag gaat heel Frankrijk plat vwg 2 jaar,extra werken tot 64. 5 februari kun je aansluiten bij de demo in Amsterdam en 12 maart in Den Haag. En 15 maart 2023 kun je eerste kamer wegstemmen. Mochten ze toch Voor gaan stemmen.
 • A.J.A. van Rossum

  2 weken geleden
  De pensioenfondsen gaan niet meer voor hoogrenderende en broodnodige investeringen in wapens en fossiele brandstof, maar laten zich door een kleine groep activisten gijzelen. DNB benadeelt gepensioneerden met hun veel te lage rekenrentes en met ongewenste pensioenhervorming. Raar dat dit allemaal zomaar kan in Nederland.