Het bepalen van je eigen gender is een fundamenteel zelfbeschikkingsrecht, zegt Eus van der Grift. ‘Net zoals het recht je huwelijkspartner te kiezen zonder deskundigenverklaring dat je homo bent.’
Volledig scherm
PREMIUM
Het bepalen van je eigen gender is een fundamenteel zelfbeschikkingsrecht, zegt Eus van der Grift. ‘Net zoals het recht je huwelijkspartner te kiezen zonder deskundigenverklaring dat je homo bent.’ © ANP / ANP XTRA

Nieuwe transgenderwet: ‘Wat bij jou in je broek of hoofd zit, is voor je medisch dossier’

OPINIEDe vermelding man of vrouw in je paspoort wijzigen, zou makkelijker moeten worden. Maar de politiek twijfelt of een gesprek met een deskundige nodig is. Trans persoon Eus van der Grift vindt die deskundigenverklaring betuttelend. Afschaffen dus en hij zou nog veel verder willen gaan.

16 reacties

 • A.G. de Jong

  2 maanden geleden
  Het blijft krampachtig om voor die zeer zeldzame gevallen dat mensen zich ongelukkig voelen met hun geslacht (of die vanwege een nog zeldzamere afwijking bij de geboorte waarbij het geslacht zich niet goed heeft ontwikkeld) zoveel moeite te doen! Want ik geloof er niets van dat 5 procent ongelukkig is met zijn/haar man of vrouw zijn! Homoseksualiteit is immers heel iets anders. Van mij mag iedereen zich noemen wat hij of zij wil, en je kunt jezelf zelfs laten opereren. Maar dit is geen norm!
 • B Zieleman

  2 maanden geleden
  Geen geslacht meer vermelden. Bij controle of iets dergelijks kan men aangeven of men een man of vrouw wil. Het gaat toch om de foto? En in de meeste gevallen kun je wel zien wat je bent, maar is dat nou zo belangrijk? Er staat een naam in, ook meestal wel duidelijk. Dus ja...een genderneutral paspoort dan maar.
 • Roy Wesselink

  2 maanden geleden
  Wel handig dat het op je paspoort staat bij fouilleren, maar als er mensen zijn die met psychologische problemen komen te zitten, waarom niet? Geef hen de mogelijkheid en laat het voor de grote meute hetzelfde als nu.
 • J Visser

  2 maanden geleden
  J Keijer nee we hebben in de wereld ruimtes apart voor vrouwen en mannen. We hebben spelregels en teams voor mannen en vrouwen. Genoeg reden om het op geregeld te hebben.
 • J Keijer

  2 maanden geleden
  Ik begrijp uberhaupt niet waarom er een geslacht in je paspoort moet staan. De foto moet herkenning geven en de naam en bsn moet overeenkomen. Gender of geslacht is hier niet belangrijk.