Max van Tongeren is bestuurskundige.
Volledig scherm
PREMIUM
Max van Tongeren is bestuurskundige. © ANP

‘Schaf dat veelkoppig monster snel af om koophuis betaalbaar te maken’

OPINIEVoor huizenkopers met een modaal inkomen van 38.000 euro is 1 procent van het woningaanbod nog maar te betalen. Voor tweeverdieners is dat 20 procent. Om de ban te doorbreken moeten drie zaken rigoureus anders, zegt bestuurskundige Max van Tongeren.

13 reacties

 • klaas Bron

  3 weken geleden
  De hoge huizenprijs is niet een gevolg van de hypotheekrente maar van falend woningbeleid afgelopen 20 jaar! Veel te weinig woningen gebouwd en veel teveel regels waardoor bouw duur en lastig is. Kijk over de grens bij onze buurlanden daar kost bouwgrond een fractie van wat het hier kost. Ook bouwkosten stuk lager. Bedenk ook dat gemeenten vaak belanghebbend zijn en grondprijs mee opdrijven, om er aan te verdienen! Hypotheek rente-aftrek is klein bier en bijzaak.
 • Simon Schenk

  3 weken geleden
  Laten wij gelijk het hele systeem aanpakken Hypotheekrente aftrek De huurtoeslag De zorgtoeslag Kinderbijslag Bijdrage kinderopvang en andere vormen van subsidies Als alles niet meer met een inkomen betaald kan worden, is er een probleem Leven naar inkomen en niet op toeslagen of belastingvoordelen Inwoners NL AUB stoppen met klagen en wijzen naar anderen Neem je eigen regie in handen
 • D Vening

  3 weken geleden
  Ik kon dankzij de huuraftrek een woning kopen. In de jaren '90 was er namelijk ook geen huurhuis te vinden en woonde ik op mijn 24e ook nog thuis. Dit was in de jaren 50/60 ook het geval. Voor de rest ben ik het eens met degenen die schrijven dat wanneer de rente-aftrek verdwijnt ook de huurtoeslag moet verdwijnen. Wij moeten zelf investeren in onze woningen, huurders niet. En de opmerking over belastingen betalen voor een ander? Dat doen we allemaal en ik denk huiseigenaren helemaal.
 • JWLM kemperman

  3 weken geleden
  Een dak boven je hoofd hebben is een vereiste. Waarom geen huurkoop dit gekoppeld aan bruto maximum inkomen. Subsidie bij lage inkomensgrens al aanmoediging aankoop. Afschaf hypotheekrente aftrek in combinatie met lage hypotheekrente afspraak. Hoge huren zwaar belasten op basis van oppervlakte en energielabel mits dit gerechtvaardigd is. Dit kan alleen als bureaucratisch gezeur eens ophoud en men gaat bouwen zodat de woning schaarste prijs verlagend gaat werken. Vastgoed aanpakken
 • Paul van den Brakel

  3 weken geleden
  Als je de hypotheekrenteaftrek afschaft, en de huurtoeslag, dan kunnen de belastingen omlaag. Beiden werken in de hand dat de verkoper of verhuurder meer opbrengsten ontvangt, de koper of huurder heeft niet direct voordeel. Nieuwbouw moet dus efficiënter, passender en kleiner zodat iemand kan verwonen wat hij/zij zich kan veroorloven. De hypotheekrenteaftrek wordt overigens ruimschoots gedekt door de inkomsten van de overdrachtsbelasting bij verkoop en is dus 1 sigaar uit eigen doos!