Comité 4 mei Vorden wilde in 2012 Duitse soldaten uit de anonimiteit halen en nam een wandeling langs hun graf op in het programma van dodenherdenking. Dit leidde tot een rel. Federatief Joods Nederland stapte naar de rechter om de dodenherdenking te verbieden vanwege ontkenning van de holocaust. De rechter bepaalde dat officiële vertegenwoordigers van Vorden niet langs het graf mochten lopen. Na afloop van de officiële dodenherdenking liepen veel aanwezigen wel langs de Duitse oorlogsgraven.
Volledig scherm
PREMIUM
Comité 4 mei Vorden wilde in 2012 Duitse soldaten uit de anonimiteit halen en nam een wandeling langs hun graf op in het programma van dodenherdenking. Dit leidde tot een rel. Federatief Joods Nederland stapte naar de rechter om de dodenherdenking te verbieden vanwege ontkenning van de holocaust. De rechter bepaalde dat officiële vertegenwoordigers van Vorden niet langs het graf mochten lopen. Na afloop van de officiële dodenherdenking liepen veel aanwezigen wel langs de Duitse oorlogsgraven. © ANP/Vincent Jannink

‘Soldaat of collaborateur is niet per definitie een oorlogsmisdadiger’

OPINIEEen burgemeester die langs Duitse graven loopt bij de dodenherdenking was in Vorden tien jaar geleden een brug te ver. Zou dit nu nog een dergelijke rel veroorzaken? ,,De associatie van oorlog en Jodenvervolging maakt dat tegenwoordig iedereen die aan de verkeerde kant stond als oorlogsmisdadiger wordt gezien’’, zegt historicus Chris van der Heijden in deze gastopinie.

2 reacties

 • Agnes Traappeg

  2 weken geleden
  D. Dijkhof, niet mee eens. Een oorlog starten is al een misdaad. Als jouw land slachtoffer is, zoals Nederland in 1940-1945, is niet iedereen fysiek en mentaal (emotioneel) in staat om zich te verzetten gezien de grote consequenties die het had. Op individueel niveau kan je vaak weinig doen, maar bevriende landen kunnen wel helpen.
 • D Dijkhof

  3 weken geleden
  Lijdzaam toekijken en niet ingrijpen is misschien wel de grootste oorlogsmisdaad
 1. Tien jaar na de meest omstreden dodenherdenking van Nederland: ‘Henk werd afgebeeld met een strop om zijn nek’
  PREMIUM
  Met podcast

  Tien jaar na de meest omstreden dodenher­den­king van Nederland: ‘Henk werd afgebeeld met een strop om zijn nek’

  Op een dag die zou moeten draaien om twee minuten stilte, klonk in het Achterhoekse Vorden opvallend veel lawaai. Zelfs de ME stond klaar, voor het geval het helemaal mis zou gaan. Allemaal vanwege een wandeling langs een graf met Duitse soldaten. Tien jaar na de meest omstreden dodenherdenking van Nederland. Een terugblik door de ogen van Wilma Aalderink, de vrouw van de burgemeester die als ‘fout’ werd bestempeld. ,,Henk werd afgebeeld met een strop om zijn nek.”
 2. ‘Het steekt dat mensen uit Randstad ons in Salland vertellen dat we MTB-routes moeten sluiten’
  PREMIUM
  Opinie
  47

  ‘Het steekt dat mensen uit Randstad ons in Salland vertellen dat we MTB-rou­tes moeten sluiten’

  De provincie Overijssel is van plan 's zomers alle smalle paden van de mountainbikeroutes op de Sallandse Heuvelrug te sluiten om de zandhagedis en hazelworm te beschermen. De CDA-afdelingen in Rijssen-Holten en Hellendoorn uiten in dit opiniestuk de zorg dat de juridische weg die Overijssel hierbij volgt doorslaat. ,,Noaberschap is gewenster dan Angelsaksisch geprocedeer!’’