Beelden van datacentrum Zeewolde uit het ontwerpbestemmingsplan 24/2/21.
Volledig scherm
Beelden van datacentrum Zeewolde uit het ontwerpbestemmingsplan 24/2/21. © Gemeente Zeewolde

Stelling | Een datacentrum zoals in Zeewolde moeten we nergens in ons land willen

JOUW MENINGIn Zeewolde komt waarschijnlijk een enorm datacomplex van Meta, het moederbedrijf van Facebook. De gemeenteraad lijkt daar in december mee akkoord te gaan. Ondanks veel protesten en zorgen van omwonenden, boeren, natuurorganisaties en klimaatactivisten.

16 reacties

 • Robbert Scholten

  2 maanden geleden
  Hartstikke goed zo,n data centrum,het is ook nodig in ons gelukkig zo geautomatiseerde en digitale land,je moet de vooruitgang niet tegenhouden,stel je voor al die postduiven
 • A.G. de Jong

  2 maanden geleden
  E Goedhart, die windturbines hoeven van mij ook niet, die draaien meer op subsidie dan op wind (nog los van de overig nadelen van die ondingen). Maar zeuren over energieverbruik en klimaat is natuurlijk ook flauwekul. De energiebehoefte zal in de toekomst alleen maar stijgen en dus moeten we zorgdragen om daar in te voorzien. Wat mij betreft met kernenergie. Als bonus heeft dat geen CO2 uitstoot, dus dan zijn de klimaatgekkies ook weer blij!
 • E Goedhart

  2 maanden geleden
  A.G. de Jong; voor Nederlands gebruik zijn er al genoeg datacenters. Hier gaat de hele EU van profiteren. Reden dat ze voor NL kiezen is het belastingklimaat en de subsidie op groene stroom. In de Wieringermeer staan ook twee grote datacenters, en die draaien op de honderden windturbines daar, die met subsidie (belastingeld) zijn gebouwd. Inwoners profiteren daar niet van, ook niet van de restwarmte, dat bleek daar niet "haalbaar" te zijn. Sterker nog, zonnepanelen op de stal daar kan niet eens.
 • E van der Harg

  2 maanden geleden
  Als je bedenkt dat er vreselijk veel energie doorheen gaat, dag en nacht, en dat ons net daar niet op berekend is, dan denk ik persoonlijk dat we het niet moeten willen. Ondanks dat onze moderne manier van leven heel veel dataverwerking vraagt. Maar als nieuwe bedrijven en woningen al niet op het elektrische net kunnen worden aangesloten omdat dat niet genoeg capaciteit heeft, hoe ter wereld wil je deze Hollebollegijs dan gaan voeden? Tweede debacle in de polder, na dat vliegveld?
 • Bob Buckmann

  2 maanden geleden
  Zoiets moet onder de grond, niet erop !!