Wild zwijn en een wolf.
Volledig scherm
Wild zwijn en een wolf. © ANP/Shutterstock

Stelling | Laat wolven zorgen voor een natuurlijke zwijnenstand op de Veluwe

JOUW MENINGActivist en zwijnenkenner Harry Voss uit Apeldoorn hoopt dat de wolf in de toekomst zorgt voor een lagere/natuurlijke zwijnenstand op de Veluwe. Hij zegt dit naar aanleiding van het feit dat het afgelopen seizoen 7700 zwijnen afgeschoten zijn. 

22 reacties

 • Rene Nijkamp

  2 weken geleden
  De jacht moet verboden worden en laat de natuur zijn werk doen. Ook het voeren met lokvoer door "jagers/stropers" moet verboden worden. De onzin die je vaak hoort dat jagers alleen zwakke en zieke afschieten is ook onwaar, ze schieten alles af voor hun lustgevoelens. En de wolf is helemaal niet gevaarlijk., jagers en loslopende honden echter wel.
 • Anne Noort

  2 weken geleden
  G. Schouten, we wachten gewoon af, ik denk dat het allemaal wel goed komt met de wolf en de Veluwe. Nu de mensen nog. Dan is wat mij betreft de kous ook af rond dit onderwerp, want het begint zo te vervelen om steeds alles te herhalen.
 • G. Schouten

  2 weken geleden
  De Veluwe is een versnipperd gebied. A1, A28 en A50 zijn o.a. aangelegd. Kroondomein, Geldersch Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, diverse particuliere terreinen. Gemeentelijke eigendommen. Park de Hoge Veluwe, Militaire oefenterreinen. Een lappendeken aan diverse terreinen, met evenzovele eigenaren. Elk met zijn eigen regels.Toegankelijk of als rustgebied verboden terrein. VeluweAlliantie met Veluweagenda 2030 o.a. Robuste biodiversiteit ben benieuwd.
 • Frank Appels

  2 weken geleden
  Geweldig wat de wolf sinds zijn komst 7 jaar terug voor de Veluwe gedaan heeft. Het gedrag van het "wild" en de mens op de Veluwe zag en zie je veranderen. Ook de Flora veranderd door dat er minder planteneters zijn, Door natuurlijke verjonging komen veel planten en bomen terug. Woon midden in wolvenland , heb zelf dieren , en vanwege de jagende Fauna gaan veel van onze dieren savonds naar binnen, zoals vroeger heel gewoon was.
 • E van der Harg

  2 weken geleden
  Zodra je de wolven aangeleerd krijgt dat ze alleen wilde zwijnen mogen pakken, dat ze van de kleine hertjes, de schapen en andere prooi af moeten blijven, zou t misschien een aardig idee zijn. Niet dus. Wolven horen hier niet meer, en moeten zeker niet aangemoedigd worden om te blijven en zich voort te planten. Niet dat ze ons daarvoor om toestemming vragen, maar t beschermen van de grote jager en t wegwuiven van alle andere belangen vind ik stuitend. Ik zie de wolven graag weer verdwijnen.
 1. ‘De landbouwconsulent is nu weer hard nodig, want wie staat anders de boeren bij?’
  PREMIUM
  opinie

  ‘De landbouw­con­su­lent is nu weer hard nodig, want wie staat anders de boeren bij?’

  Wie mag tegenwoordig het boerenerf op lopen? Dat zijn verkopers van veevoer, adviseurs van de melkbedrijven, veeartsen. Ze komen als contractpartner. Maar een goed gesprek aan de keukentafel over het boerenbedrijf, over scholing en opvoeding van de kinderen, de financiën? Dat deed je met de rijkslandbouwconsulent. Laat die snel terugkeren, stellen Jan W.J. Jacobs en Jan P.A.M. Jacobs.