Bij mooi weer kwamen er soms wel 10.000 bezoekers af op lammetjesdagen. Kinderen gingen in hun drang om lammetjes te aaien op snelheid achter de dieren aan. Het gevolg? Doodmoede lammetjes die niet meer wisten wat ze overkwam.
Volledig scherm
Bij mooi weer kwamen er soms wel 10.000 bezoekers af op lammetjesdagen. Kinderen gingen in hun drang om lammetjes te aaien op snelheid achter de dieren aan. Het gevolg? Doodmoede lammetjes die niet meer wisten wat ze overkwam. © Josh Walet

Stelling | Lammetjesdagen moeten verdwijnen

JOUW MENINGDe traditionele lammetjesdagen die van oudsher duizenden kinderen trokken verdwijnen omdat herders het te belastend voor de diertjes vinden.

14 reacties

 • Wilbert Boekholt

  2 dagen geleden
  Het moet afgelopen zijn met met jonge dieren te mogen spelen / rotzooien!!
 • B Zieleman

  6 dagen geleden
  Het is juist mooi en goed om kinderen al heel jong aan dieren te laten wennen. Ik vind wel dat de ouders de regels moeten aanhouden wat er voorgeschreven wordt en dat kinderen niet achter de dieren aan gaan jagen, pijn doen (schoppen, slaan, trekken, etc.).
 • Henk Renzebrink

  2 weken geleden
  Dieren wennen aan mensen, zeker als je ze vanaf jongs af aan aan mensen laat wennen. Voorbeelden zijn onze eigen huisdieren, de koeien bij de boer, de dieren in de kinderboerderij etc. Wij hadden b.v. een konijn, dat namen we mee naar de school van onze kinderen. Het dier vond het prachtig en huppelde vrolijk tussen de kleine kinderen door. Hetzelfde deden wij met ons honden. Ze noemen dat geloof ik ook wel socialiseren. Ook lammetjes kunnen daaraan wennen tot op zekere hoogte natuurlijk.
 • M.C. Fels

  2 weken geleden
  Het is voor dieren, zeker jonge dieren, irritant en stressvol om door kinderen bepoteld te worden. Ik vrees alleen dat als je de kinderen er niet meer op los mag laten, de kudde een verdienmodel kwijt raakt, en dat dan de kudde niet meer kan blijven bestaan. Dus het moet maar. Wat ik erger vind is dat schapen ook misbruikt worden, bv. in Rheden, om op te treden op dorpsfeesten. Waar ze tijdens feestelijkheden naar het dorp gedreven worden om daar geschoren worden en dergelijke. Zeer stressvol.
 • Dikkie Knecht

  2 weken geleden
  Koekoek… wat is er nou mooier om een kind kennis te laten maken met de dieren? Alsof dit slecht voor de lammetjes is… als dit zo was dan waren de schaapherders allang gestopt om mensen met open armen te ontvangen. Beter is het om die vreemde vogels die denken zoveel van de natuur te weten en dit soort onzin bedenken te negeren en vooral geen ruimte in de pers te geven. Dan kunnen de echte dierenkenners aangeven wat goed is. En dat is in geen geval de kinderen ver van alles wat leeft neerzette