Juliana van Thijs spreekt in Zwolle over het slavernijverleden op Curaçao.
Volledig scherm
Juliana van Thijs spreekt in Zwolle over het slavernijverleden op Curaçao. © Frans Paalman

Stelling | Maak een nationale vrije feestdag van 1 juli, de dag waarop slavernij is afgeschaft

JOUW MENINGNederland schafte bijna 150 jaar geleden de slavernij af. In diverse steden, onder andere Zwolle, vieren inwoners dit feest, Keti Koti. 

15 reacties

 • Johan van der Burg

  2 weken geleden
  Ja, en we gaan weer vieren dat de Spanjaarden verslagen zijn, en de Noormannen, wat een verschrikking moet dat geweest zijn voor onze voorouders😢. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Blijft staan: onderdrukking is nooit goed te praten, kijk maar naar Oekraine, en vele andere landen. Dus naar het verleden kijken is goed, maar wij leven nu.
 • G.J. Algra

  1 maand geleden
  In de middeleeuwen waren er in Nederland veel horigen en lijfeigenen en andere groepen mensen die totaal afhankelijk waren van hun landheren/adel. Komen hier ook excuses voor? Als je in de geschiedenis duikt zie je dat de slavernij al veel langer bestond dan toen Nederland daar ook aan mee ging doen. Zie http://reportersonline.nl/slavernij. Vooral in Afrika en Azië. Veel Afrikaanse stammen legden zich toe op de handel van slaven. In de middeleeuwen werden zelfs zuid Europeanen als slaaf verhandeld daar
 • Robbert Scholten

  1 maand geleden
  Ik vind die hele slavernij discussie onzin,sinds we uit die landen tweehonderd jaar weg zijn is het er een grote puinhoop,we hadden moeten blijven
 • Pim Willemsen

  1 maand geleden
  Slavernij bestaat al 150 jaar niet meer in NL, en wat we nu hebben is een dictatuur van de gevestigde orde en importdictatuur zoals de protestgroep KOZP. Ook de geïmporteerde Engelse methode die dierenvrienden aanhangen cultiveert geweld en chaos. En de excuses van Halsema slaan nergens op, excuses tellen alleen als die worden gemaakt door iemand die verantwoordelijk is. En ja, de kijk op zaken verandert. Maar wat toen was, was toen. En doorrrr.
 • H. Meestens

  1 maand geleden
  Je kunt op die manier wel overal een nationale vrije c.q. feestdag van maken. Ik vind dan eerder dat Veteranendag op 29 juni dat moet zijn en op 28 juni een dodenherdenking voor de gevallenen militairen tijdens uitzendingen naar het buitenland!
 1. ‘De landbouwconsulent is nu weer hard nodig, want wie staat anders de boeren bij?’
  PREMIUM
  opinie

  ‘De landbouw­con­su­lent is nu weer hard nodig, want wie staat anders de boeren bij?’

  Wie mag tegenwoordig het boerenerf op lopen? Dat zijn verkopers van veevoer, adviseurs van de melkbedrijven, veeartsen. Ze komen als contractpartner. Maar een goed gesprek aan de keukentafel over het boerenbedrijf, over scholing en opvoeding van de kinderen, de financiën? Dat deed je met de rijkslandbouwconsulent. Laat die snel terugkeren, stellen Jan W.J. Jacobs en Jan P.A.M. Jacobs.