Inwoners en bedrijven schaffen zó veel zonnepanelen aan, dat het elektriciteitsnet de overvloed aan groene stroom niet meer aankan.
Volledig scherm
Inwoners en bedrijven schaffen zó veel zonnepanelen aan, dat het elektriciteitsnet de overvloed aan groene stroom niet meer aankan. © ANP XTRA

Stelling | Stop de subsidie op zonnepanelen

JOUW MENINGNetbeheerder Liander wil de subsidies op zonnepanelen versneld stoppen omdat het energienet het niet aan kan. Op zonnige dagen loopt de spanning in de elektriciteitskabels soms zo hoog op dat zonnepanelen op huizen en bedrijfsdaken automatisch uitschakelen. 

5 reacties

 • A. Huisman

  4 maanden geleden
  Zonnepanelen zijn zonder subsidie al rendabel, maar laten we ze vooral op daken stimuleren, niet in weilanden. En stimuleren dat we "het net" niet als "batterij" zien, maar daadwerkelijk investeren in opslagcapaciteit. Kleinschalig en lokaal om de nacht door te komen met bidirectioneel EV laden en thuisbatterij, en seizoensoplag op wijkniveau. Salderen per direct afschaffen.
 • L. Jalink

  4 maanden geleden
  Stop de subsidie op zonneparken, en niet voor zon op dak, dan heeft het energie net bijna geen problemen meer, en gaat er ook geen subsidie meer naar buitenlandse investeerders in onze zonneparken!
 • jos zoet

  4 maanden geleden
  Nachts kan het netwerk de stroom het beste kwijt... Dan geheid geen problemen..
 • Roland Heerschop

  4 maanden geleden
  Her probleem is het netwerk, niet de panelen. Stroom omzetten naar waterstof geeft een grote verspilling, het rendement is heel slecht. Voor nood is het een oplossing. Accu's en andere opslag mogelijkheden moeten onderzocht worden, maar vooral de energieconsumptie moet naar beneden. Besparen is nog steeds het beste al is dat niet makkelijk. We gebruiken steeds meer energie.
 • Joost Van Zutphen

  4 maanden geleden
  Zonnepanelen hebben de vervelende neiging stroom te produceren op het moment dat niemand stroom gebruikt. Ook is stroomproductie op land alleen maar onhandig en overbodig. Grootschalige productie op zee kan zonder subsidie en het teveel kan op zee al omgezet worden in waterstof (wordt al gebouwd). Waterstof zal dienen als opslagmedium van stroom en als brandstof voor verwarming en transport.