Moet uitgebreid de tuin sproeien of een groot zwembad vullen dubbel zo duur worden?
Volledig scherm
Moet uitgebreid de tuin sproeien of een groot zwembad vullen dubbel zo duur worden? © ANP / ANP

Stelling | Voer een luxetaks voor drinkwater in

JOUW MENING Waterbedrijven overwegen een hogere prijs in te voeren voor luxegebruik van drinkwater zoals het vullen van een groot zwembad. In het onderzoek kijken ze bijvoorbeeld naar België waar consumenten een basisprijs betalen voor de hoeveelheid drinkwater die een persoon gemiddeld nodig heeft en een zogenoemde comfortprijs voor alles wat daarboven zit. 

14 reacties

 • Bas Dikkenberg

  2 maanden geleden
  Ben je totaal op tegen er zijn ook mensen die bijvoorbeeld vanwege medische redenen meer water gebruiken denk aan het dagelijks moeten uitvoeren van medische apparatuur. Vaak worden op dit moment ook al zwaar aangepakt door de energie taks en worden daar ook niet in gekomen gecombineerd
 • S. Bies

  2 maanden geleden
  Optie 1 lijkt mij een goed idee, maar dan niet op de manier waarop hier wordt gesuggereerd (luxetaks, dus via de belasting) maar via een tweedeling in het tarief van waterleidingbedrijven. Een standaardtarief naar rato van de bewoners ingeschreven op het afleveringsadres (zoals waterschapsheffingen) en een hoger tarief voor alle m2 die meer worden gebruikt. Auto’s wassen, lang douchen, (veel) tuin sproeien, een zwembad vullen worden dan keuzes. Luxe draagt zo bij aan betaalbaarheid.
 • henry van noort

  2 maanden geleden
  Drinkwater is niet het probleem. Maar mensen bewust maken dat als ze meer willen gebruiken/ verbruiken dan betalen ze er maar voor. Maandverband vergoeden???? Het moet niet gekker worden. Ik moet elke dag 2 keer poepen. Kan ik het wc papier ook vergoed krijgen.? Dat een vrouw extra kosten heeft , dat is de natuur. Straks moeten we de kapper/ nagellak/ schoenen/ schoonheidsspecialist etc etc ook gaan vergoeden. Doe ff normaal
 • H Schubert

  2 maanden geleden
  Dit is het begin van het einde. Belastingen, heffingen, accijnzen en daarbovenop ieder keer weer 21% BTW. Bekijk uw energierekening! Het kabinet kan op korte termijn weinig betekenen lees is. Pas in 2023! De computers belastingdienst kan het niet aan. Natuurlijk, dat is ook al zo'n decennialang durend project. Ze leggen het probleem nu weer bij werkgevers in de vorm van loonsverhoging. Ze zijn in Den Haag echt de weg kwijt.
 • Paul Eijk

  2 maanden geleden
  Eerste levensbehoeften zou zelfs btw vrij moeten zijn. Zou wel voor wc water e d een oplossing gezocht moeten worden gezocht.