Per 1 december mogen de winkels in Emmeloord zelf bepalen of ze open gaan. Ondertussen lijkt er een tegenbeweging op gang te komen van mensen die vinden dat de maatschappij gebaat is bij een nationale rustdag.
Volledig scherm
Per 1 december mogen de winkels in Emmeloord zelf bepalen of ze open gaan. Ondertussen lijkt er een tegenbeweging op gang te komen van mensen die vinden dat de maatschappij gebaat is bij een nationale rustdag. © Foto Freddy Schinkel

Stelling | We zijn toe aan een nationale rustdag, sluit winkels op zondag

JOUW MENINGEen dag in de week waarop alle winkels dicht zijn, geeft iets meer rust in de maatschappij, bespaart energie en levert een bijdrage aan personeelstekorten, betoogde Myriam Jansen in een gastopinie die veel instemming krijgt.

41 reacties

 • Bert van Hees

  2 maanden geleden
  Over de winkelsluiting: Paar koopzondagen moet kunnen. Ook supermarkten beperkt open moet kunnen. Voor de rest: Doe je boodschappen maar op een doordeweekse dag of op zaterdag. Wel winkels langer dan tot 18.00 uur open.
 • Mart Flierman

  2 maanden geleden
  Heerlijk even de rust in de samenleving te zien op Zondag! Even pas op de plaats, tijd voor elkaar en de batterij weer opladen. Plaatsen waar zondag het leven net zo hard doordendert als doordeweeks, mij niet gezien!
 • D Dijkhof

  2 maanden geleden
  Van de zotte dat het dan een vaste dag in de week moet. Elke winkel en ondernemer kan dat zelf bepalen. Veel zaken zijn wel op zondag open maar op andere tijden en dagen niet. Daar hebben we geen overheid en regels voor nodig. Dat kan iedereen zelf wel bepalen. Je hoeft niet op zondag te winkelen als je niet wilt maar je hoeft ook niet op zaterdag.
 • Frederik de Haan

  2 maanden geleden
  @Robbert Scholten, het is de mensen wel 'gewoon' opgedrongen door de regering: steeds verdergaande openingstijden waarbij de commerciële belangen bóven alles doorgang moeten vinden, tótdat er een volledige 24-uurswereld is gecreëerd. Dit ten kóste van de mensen die dit niét willen. Zij moeten van Den Haag niet zeuren, want hún wil moet per sé wet zijn. Geleide economie mét een deel vrije economie (zoals het was bij "Paars" en het Poldermodel) is gewoon gezónder voor iederéén. Bedenk dit dan óók!
 • Frederik de Haan

  2 maanden geleden
  Ach, ik begrijp 't wel, van beide zijden. De rust op zondag kun je zelf thúis wel invoeren, binnen de 4 muren in je eigen vertrouwde huis/appartement. Anderzijds, als je buitenshuis gaat en het is net zoals op een doordeweekse dag, dan voel je totáál geen rustdag om je heen. Ik stel 'n middenweg voor: géén winkels open op zaterdagmiddag en zondagmorgen. Dan heb je twéé rustdag-delen, die als een hele dag aanvoelen. Dan zijn de 'rustdag-mensen' én de 'zondag-een-doordeweeksedag-mensen' blij.