Het Lierderholt is een van de vakantieparken die zo goed mogelijk probeert in te spelen op de wensen van de gasten. Investeren in vermaak voor kinderen hoort daar bij.
Volledig scherm
Het Lierderholt is een van de vakantieparken die zo goed mogelijk probeert in te spelen op de wensen van de gasten. Investeren in vermaak voor kinderen hoort daar bij. © de Stentor

‘Vakantiepark moet recreatiebestemming behouden’

Opinie‘Voorstel: maak wonen op oude vakantieparken legaal’, (de Stentor, 10 januari). Permanent wonen op vakantieparken moet makkelijker worden gemaakt, zo luidde de strekking van een voorstel van VVD en D66 aan woonminister Stientje van Veldhoven. Een slecht plan, vindt recreatieondernemer Bjorn Willemsen, directielid van vakantiepark Het Lierderholt in Beekbergen. 

Legaliseren lost volgens Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Jessica van Eijs (D66) een deel van de woningnood op. En het is een oplossing voor de mensen die nu uit nood (soms stiekem) al in een vakantiehuis wonen. Het plan zou wel beperkt moeten blijven tot parken die als recreatievoorziening eigenlijk al geen toekomstperspectief meer hebben. Bjorn Willemsen is een ander mening toegedaan: 

‘Wij hebben ons de laatste jaren rot geïnvesteerd in ons recreatiebedrijf en hebben er door hard te werken een kerngezond bedrijf aan overgehouden. Natuurlijk was het af en toe geen vetpot. We moesten soms krom liggen en de gewerkte uren zijn niet meer in geld uit te drukken. Maar er staat wel iets waar we trots op zijn.

Verpauperen

Hoe kan het dan zo zijn dat al die bedrijven die de afgelopen jaren niets deden, de boel lieten verpauperen en zich zelfs niet aan de regels hielden door permanente bewoning toe te staan nu beloond worden met legalisering daarvan?

Grond waarop gewoond mag worden heeft meer waarde dan grond waar een recreatiebestemming op ligt. Dus feitelijk worden de mensen die jaren lang hun best hebben gedaan, geploeterd hebben en hun nek hebben uitgestoken behoorlijk benadeeld. 

Bekeuring

De zielige verhalen van mensen die op dergelijke terreinen zijn gaan wonen, daar kan ik niets mee. Een vergelijking: Je weet voordat je er aan begint dat je iets doet wat niet mag. Ik reed laatst te snel. Daar kreeg ik een bekeuring voor, maar helaas wordt de maximum snelheid op de snelweg niet verhoogd...

Uitbreiding van recreatiegebied zal niet meer kunnen in ons kleine landje. Laten we dus alsjeblieft de grond waarop recreatiebestemming zit in ere houden en de recreant een mooie plek bieden om ontspannen te genieten. Slecht gedrag belonen is de verkeerde weg.’ 

B. Willemsen, directie Het Lierderholt